„Klubrádió
Reggeli gyors

Kínában is rájöttek: tájékoztatni kell

20/05/2020 11:47

| Szerző: Klubrádió

Lezártak egy 700 ezres várost Kínában, mert újabb járványtól tartanak. A koronavírus első megjelenésekor még titkolóztak. Milyen is a mai Kína és mit akar?

2020. május 20. Reggeli gyors - részlet 20.05.20. Salát Gergely
09:23
00:00

Elég nehéz európai szemmel nézve meglátni, hogy mi történik Kínában. Kommunista hagyományok keverednek a piacgazdasággal, nagyhatalomként lép fel a világ számos pontján, és ennek a politikának sok ország bedől. Orbán Viktor országa is.

A lakosság aránya körülbelül egy a százharminchoz. Magyarország egy közepes méretű kínai városnak felel meg. Azt képzelni, hogy stratégiai partnerei lehetünk Kínának, hídfőállás az Európai Unió felé, egy ország, amelyik mögött ott áll a „nagy tesó”, egyszerűen botorság.

 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

A kínai vezetés a koronavírus-járvány elején igyekezett titkolózni, aztán rájött, hogy a járványt az emberek együttműködése nélkül nem lehet legyőzni, ezért nyitott a kommunikációban. Így látja Salát Gergely Kína- szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. A politikusok azt is belátták, hogy nem irányíthatják közvetlenül a gazdaságot. Csak azért, mert Magyarország politikailag „haver”, semmit sem fognak itt befektetni. Ahol számukra nincs haszon, ott nincs befektetés. Szimpátiából nem jönnek házhoz a veszteségért.

Kínával kapcsolatban illúzióink vannak – mondja Salát Gergely. A magyar kormány által meghirdetett keleti nyitást már 20-30 éve megtette Kína. Nyugat felé.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Hszinhua.

Reggeli gyors
2020.05.20. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre