„Támogassa
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

A költő dolga – Kemény István az Ötösben

26/02/2022 13:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Kemény István költő volt, 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. február 25. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. február 25., péntek 10:05)
87:36
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

A Kemény családból mára nem csak Kemény István ismert, hanem lányai, Lili és Zsófi is, akik szintén irodalmi pályát választottak. Gálvölgyi János kérdésére a költő elmondta, amolyan igazi „normális” családként élnek, és éltek addig is, amíg a gyerekeik velük laktak. Hozzátette, a lányai könyvek között nőttek fel, és ez meghatározta a világukat.

Saját gyerekkoráról szintén elmondta Kemény István, hogy könyvek vették körül. Az említett gyerekkor Érdligethez kötődik, amely akkor még inkább falu volt. Majd volt egy rövid kitérő Budaörsre, ahol tanyasi iskolába járt, ahol az édesanyja tanított.

 
Kemény István
Fotó: Timár Ágnes/Klubrádió
 

A beszélgetésben Kemény István elmondta, a továbbtanulást alapvetően a szülei szorgalmazták. Annyi volt a legfőbb elvárás, hogy egyetemre menjen, és mivel akkor még nem tudta, „mi lesz, ha nagy lesz”, a jogi karra ment, mint a családjából többen előtte. A költő elmesélte, hogy nagyjából két és fél évet bírt ki ott, és mivel akkoriban már elkezdett verseket írni, átjelentkezett a bölcsészkarra.

Az interjúban Kemény István mesélt továbbá arról, hogy szerinte mit jelent ma költőnek lenni, és hogy számára hogyan változott és változik folyamatosan a világ.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2022. február 25., péntek 10:05