„Támogassa
Reggeli gyors

"A hiányzó gyógyszereket lehet helyettesíteni"

14/07/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A koronavírus-járvány miatt a gyógyszergyárak globális ellátási lánca is sérült – erre vezeti vissza a gyógyszerhiányt Szalóki Katalin, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Hozzátette, ez közvetett módon kedvezhet a gyógyszerhamisítóknak is. Hangsúlyozta, a Magyarországon legális forgalomban lévő gyógyszerek közt nagyon kevés az olyan, amely ne lenne más legális termékkel helyettesíthető.

2023. július 14. Reggeli gyors - részlet 23.07.14. Szalóki Katalin
12:52
00:00

Csak tavaly 330 ezer darab hamis gyógyszert foglaltak le a NAV szakemberei, és minden ötödik bűncselekmény hamis gyógyszerekkel kapcsolatos. Pedig a gyógyszerhiány tovább erősítheti a gyógyszerhamisítók tevékenységét – írja az mfor.hu.

"Az alapanyagok hiánya miatt alakult ki a gyógyszerhiány, a gyógyszerhamisítás ennél régebbi keletű dolog" – monda a Reggeli gyors pénteki adásában Szalóki Katalin. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója hozzátette, a gyógyszeripar szigorúan szabályozott terület, a bűnözőknek pdig érdekükben áll olcsóbban, szabadalmi jogokat megkerülve, akár selejtgyógyszerek felhasználásával olcsón értékesíthető, termékeket álltsanak elő.

Főként pszichotikumot és étrendkiegészítőket hamisítanak, és Szalóki úgy véli, minden olyan terméket megkísérelhetnek hamisítani, amelyekhez nehéz hozzájutni: a szakorvosi javaslathoz kötött, vényköteles gyógyszereket.

Hozzátette, első sorban a fiatalokat érinti, mert náluk nagyobb a kockázata annak, hogy orvosi konzultációt megkerülve, vagy kihagyva – főként testképzavaros esetekben – olyan gyógyszerekhez próbálnak a feketepiacon hozzájutni, amelyek súlyos problémákat okozhatnak. "Mivel nem ellenőrzött készítményekről van szó, azt sem tudjuk milyen súlyos kockázattal kell számolnunk" – foglalta össze.

A gyógyszerhiány viszonylag újkeletű jelenség, összetett, különböző okokra visszavezethető probléma. A gyógyszerek gyártási folyamata nem egy országra korlátozódik, a gyógyszerek különböző alap-, ható- és csomagolóanyagokból állnak össze, amelyeket a világ minden részéről szállítják arra a helyre, ahol végül összeállítják a készítményt. A koronavírus-járvány azonban, mint sok mást, a gyógyszergyártás ellátási láncolatát is megakasztotta.

Korábban az inzulinhányról szóló ellentmondásos hírek kapcsán Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász azt mondta, a kormánynak meg kell oldania ezt a problémát, ha fennáll, "de nem állhat fenn", hiszen életmentő készítményekről van szó.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon legális forgalomban lévő gyógyszerek közt nagyon kevés az olyan, amely ne lenne más legális termékkel helyettesíthető.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szalóki Katalinnal
2023.07.14., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert