„Klubrádió
Reggeli gyors

„A hatalom elnyomja a gondolkodó embereket”

19/07/2019 14:47

| Szerző: Klubrádió

A köznevelési törvény módosítása újabb korlátokat állít gyermekek és szülők, tanárok és iskolák elé. Augusztus 31-én tüntetés lesz.

2019. július 19. Reggeli gyors - részlet 19.07.19. Asbóth Márton
07:02
00:00

Áder János aláírta a köznevelési törvény módosítását is. Csak néhány pont a változtatásokból: megszűnik a magántanulói státusz, megszűnik a véleményezi jog az igazgatók választásánál, ellehetetlenülnek az alternatív iskolák, szigorodik a kötelező óvodáztatás, hat évesen iskolába kell menni, ha érett erre a gyermek, ha nem, a pedagógusoknak nem kell nyelvvizsga, miközben a felsőoktatásban ez kötelező.

A törvénymódosítás ellen szakmai és civil szervezetek tiltakoznak, s hogy ennek jelét is adják, augusztus végére tiltakozást szerveznek. A Társaság a Szabadságjogokért az Alkotmánybírósághoz fordul. Asbóth Márton, a civil szervezet magánszféra projektvezetője mondta el, hogy miért és hogyan.

A tervezett intézkedések nem csupán egy-egy elszigetelt réteget érintenek, hanem mindenkit. A törvénytervezetben hemzsegnek a tárgyi tévedések, a fogalmak nem egyértelműek. Ebbe már bele lehet kapaszkodni, csak a szülők figyelmét kell felhívni arra, hogy ezeket a fogalmakat tágan értelmezzék. Az Alkotmánybírósághoz azonban nem az egész törvénymódosítást nyújtják majd be, hanem az egyes részleteit külön-külön. Így nagyobb esély van arra, hogy előbb-utóbb döntés is születik.

A törvényjavaslat elfogadásával a diákok jövőjét teszik kockára – jelezte a TASZ projektvezetője.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.07.19.
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert