„Klubrádió

Hogy emlékeznek majd a mai fiatalokra?

28/06/2019 20:15

| Szerző: Klubrádió

Kapcsolódik-e majd olyan sztereotípia az Y-generációhoz, mint amilyen a '70-es évekbeli hippikhez, felismerik-e a jövő iránti felelősséget, és egyáltalán, tényleg akkora különbség van egyes korosztályok között? Szakértő vendéggel beszélgettünk az Y-ban.

2019. június 27. Y - Galavits Patrik generációs műsora - bővített (19.06.27.)
71:48
00:00

A műsor vendége Nemes Orsolya generációkutató volt, akinek megjelent a Generációs mítoszok című könyve, erről beszélgettek. A szerző szerint generációk között sokkal kevesebb a különbség, mint ahogy azt gondolnánk, sokkal kevésbé az életkor a meghatározó, mint az, hogy ki hol él, milyen családban nő fel, magyarán, hogy a „formatív éveink” alatt milyen hatások érnek. (Ezek azok az évek, amikor gyerekként és fiatalként a legjobban formálódik a személyiség.)

Arra, hogy ugyanahhoz a generációhoz tartozó emberek mennyire másképp tudnak szocializálódni, példaként a németeket hozta, ahol a berlini fal miatt egy kelet-berlini egészen más dolgokkal találkozott, mint egy nyugati, és ez egészen másképp formálta az életét, a gondolkodását.

Beszéltek arról, hogy milyen sztereotípiák rakódnak le az egyes generációkra. Például a 60-70-es években a hippik csak pár százezren voltak, mégis, ha valaki egy huszonéves amerikaira gondol ebből az időszakból, akkor szinte biztosan egy Hairben látható figurát képzel el maga előtt.

Nemes Orsolya könyvének a második része a generációk jövőjéről szól. Az egyik legfontosabb dolog, hogy sokkal tovább élnek az emberek, mint akár száz évvel ezelőtt, és ez is sok mindenben meghatározza a generációs diskurzust.

Szó volt arról, h az Y-generációra hogyan fognak emlékezni, lesz-e valamilyen sztereotípia, mint a hippiknél. Az egész emberiség elkezdett tudatosabb lenni a jövőjével kapcsolatban, és Nemes Orsolya reméli, hogy ez a tudatosság eredményre vezet például a klímaváltozással kapcsolatban. Azt mondta: remélhetőleg úgy fognak ránk emlékezni, mint akik felismerték a felelősségüket, főleg a klímaváltozással kapcsolatban.

 
klímaváltozás ellen küzdő fiatalok
 


Nagy kihívásként tárgyalja a könyv az egyenlőtlenségek kérdését, azt hogy egyeseknek irreálisan sokkal nagyobb mennyiségű javak állnak rendelkezésére, mint másoknak.  Az orvostudomány fejlődésével pedig visszatérhet "a filozófusok kora" is, mert könnyen lehet, hogy újra kell definiálnunk, mit jelent embernek lenni.

A műsornak egy hosszabb verzióját hallgathatják meg a lejátszás ikonra kattintva, mint ami a rádióban elhangzott. A ráadásban, ami az adásba nem fért bele, de itt és Spotifyon meghallgatható. Az adásból kimaradt részben az oktatásról volt szó, arról, hogyan kellene megreformálni az iskolarendszert, és miért nagyon nehéz ehhez hozzányúlnia a mindenkori kormányoknak.

(címlapi kép: Pixabay)

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. június 27., csütörtök 15:00