„Klubrádió
Reggeli gyors

A fűrész a Szentendrei úton tombol tovább

15/07/2019 13:15

| Szerző: Klubrádió

Útban vannak a gyönyörű öreg fák, pontosabban a gyökereik. A föld alatti közművezetékek felújítói ezért a kivágás mellett döntöttek.

2019. július 15. Reggeli gyors - részlet 19.07.15. Csala Péter
06:53
00:00

Tovább tart a fakivágási őrület. A következő áldozatok a Szentendrei út környékét teszik élhetőbbé, most még. Két HÉV-megállónyi szakaszon terveznek felújítást, eddig 62 fát jelöltek meg festékcsíkokkal, mint kivágandókat. Kétségtelenül öreg fák, vannak köztük betegek is, de a többségük egészséges, illetve kis odafigyeléssel gyógyítható.

Ezt Csala Péter állítja, aki vasárnapra demonstrációt hirdetett a fák megmentése érdekében, és állítását kertészek véleményére alapozza. Az indoklás, mely szerint a fákat ki kell vágni, olyan betegséget említ, amely a diófákat támadja meg. Ezek még véletlenül sem diófák.

A kusza és majdnem titkos történetből a következőket lehet kihámozni. A felújítást a Budapesti Közlekedési Központ irányítja. Már februárban el kellett volna kezdeni, hogy novemberre készen legyenek, de késésben vannak. Az idős, nagy lombú fáknak persze a gyökérzetük is elég nagy, ezért útban vannak a közműépítőknek. Itt rengeteg vezeték van a föld alatt. Lehetne ezt úgy is csinálni, hogy az egészséges fák megmaradjanak, csak kicsit hosszadalmasabb, kicsit körülményesebb lenne a közművezetékek felújítása. Egyszerűbb tehát kiirtani a fasor nagy részét. Akkor talán még a határidőbe is beleférnek.

A dolog pikantériája, hogy miután az útszakasz a főváros kezelésében van, a harmadik kerületi önkormányzati képviselők valószínűleg semmit sem tudnak, vagy csak nagyon keveset arról, hogy mi történik a kerületükben – mondja Csala Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2019.07.15. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor