„Klubrádió
Esti gyors

A Brexit kovácsolta most össze Európát?

6/08/2019 19:28

| Szerző: Klubrádió

Olyan lett az Európai Unió, mint a levegő: ha van, észre sem vesszük, ha megérezzük a hiányát, fontos lesz.

2019. augusztus 06. Esti gyors - részlet 19.08.06. Pulai András
07:47
00:00

Az Eurobarometer felmérése alapján 2014 óta nem volt ilyen magas az unió iránti bizalom az egész kontinensen. Magyarország sem kivétel, itt az emberek 84 százaléka uniós polgár akar lenni, 55 százalék inkább megbízik az EU-ban, mint nem. Az eredmény azért érdekes, mert a felmérés az európai parlamenti választások után készült, tehát akkor már nem volt titok, hogy eléggé töredezett a testület, hogy alig sikerült elnököt jelölni az Európai Bizottság élére, tehát mindenki érezhette a bizonytalanságot, mégsem fordultak el az uniótól.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője alapvetően a Brexit-hatásnak tudja be az eredményt. A választók látták, hogy mennyire nehéz a kiszállás, sejtik, hogy milyen hátrányai vannak a közösségen kívüli létnek. Az EU olyan mint a levegő, ha van észre sem vesszük, a hiánya viszont feltűnik.

Az euroszkeptikusok száma csak minimálisan emelkedett a parlamentben, talán azért tűnik úgy, hogy sokkal többen vannak, mert egy tömbbe tömörültek. Ezen kívül az is látszik, hogy olyan kérdéseket, mint a délről indult pénzügyi válság, vagy a menekülthullám, nem tudott ugyan megoldani az Európai Unió, de valamilyen választ mégis adott rájuk, és ez bizalmat kelt.

A Publicus Intézet félévente végez méréseket, így talán érzékenyebben tudja követni a tendenciákat. Az EP-választás előtt magasabbak voltak a számok, tehát a magyarokra mégis volt valamiféle hatással a bizonytalanság. Az emberek nagy dózisokban kapták a Brüsszel-ellenes, EU-ellenes propagandát, ez sem volt hatástalan. A Fidesz-kampány előtt 79 százalékos volt az uniós támogatottság, utána 66. A csökkenést egyértelműen a Fidesz szimpatizánsainak a megfordulása okozta.

Mindezek ellenére Pulai András szerint nem kell attól tartani,hogy itt valamiféle kilépési hangulat alakulna ki. A magyarokba annyira erősen bele van kódolva az európaiság, hogy azt semmiféle propagandagépezet nem tudja kiirtani. Engesztelhetetlenül EU-pártiak vagyunk, és van bennünk egy legitimációs igény, amit Európa elégíthet csak ki. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a magyarok 67 százaléka ma is belépne az Európai Unióba.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.08.06. 18:00
Műsorvezető: Szénési Sándor