„Klubrádió
Reggeli gyors

Meghökkentő ötlet – Töröljük el az időzónákat

19/07/2019 16:48

| Szerző: Klubrádió

Most, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, hagy egy örökséget. A greenwichi középidőt.

2019. július 19. Reggeli gyors - részlet 19.07.19. Herman Gábor
09:00
00:00

A gépeknek jó, az embereknek nem – körülbelül így összegezte véleményét Herman Gábor, a GMT+2 csoport ötletgazdája arról az elképzelésről, amely szerint meg kellene szüntetni a világon az időzónákat. Ezeket hagyományosan a greenwichi időhöz viszonyítjuk, ahol átmegy a nulladik hosszúsági kör, és azért vannak zónák, mert az emberek élete mégiscsak a Nap járásához igazodik. Nem az óráról, vagy az órától tudjuk, hogy mikor van reggel, dél, este.

Egy amerikai közgazdász és egy csillagász vetette föl az ötletet, feltehetően abból kiindulva, hogy például a nemzetközi űrállomáson kell egy fiksz igazodási idő, nem lehet folyton állítgatni az órát attól függően, hogy épp a Föld melyik tájéka fölött jár. Aztán meg a tőzsdéken is bonyodalmat okoz, hogy az egyik épp bezár, mikor a másik nyit. Ugyanez a helyzet a számítógépes hálózatoknál.

Herman Gábor szerint a gépeknek, az üzleti világnak tehát jó lenne az egységes idő, az emberek mindennapjaiban azonban gondot okozna. Sokkal több gondot, mint amennyi hasznot hozna a másik oldalon.

A probléma az időzónákkal az, hogy vagy száz éve nem vizsgálták felül azokat, nem változtattak rajtuk. Pedig a jól kialakított rendszer komoly energiamegtakarítást eredményezne, vagyis a környezet védelmének is jót tenne. Nem véletlen, hogy az Európai Unióban is felvetődött az óraátállítás kérdése, vagy például Kínában, ahol öt időzóna volna, de csak egyet használnak.

Az időzónák eltörlése tehát érdekes felvetés, de valószínűleg el is lehet felejteni, legalábbis egyelőre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2019.07.19. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert