„Klubrádió
Klubdélelőtt

A 99 éves háziorvos, aki még mindig praktizál

27/08/2022 09:00

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Dr. Körmendi István 99 évesen is praktizál háziorvosként, most különleges kitüntetést kapott. Mit csinál Kökény Mihály? Hogy van Pártai Lucia? Milyen sikerei vannak Varga Veronikának? És hogyan dolgozik Tóth Katinka biológus és kutyakiképző? Ők a Klubdélelőtt vendégei. 

 

2022. augusztus 27. Klubdélelőtt (2022. augusztus 27., szombat 09:00)
164:33
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
09:00 Dr. Kökény Mihály belgyógyász, kardiológus, politikus, volt miniszterhelyettes, kormánybiztos, államtitkár, két alkalommal népjóléti, illetve egészségügyi és szociális miniszter. 1987-ben az első magyar népegészségügyi program kidolgozója, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Állandó Bizottságának tagja, a testület elnöke volt. Jelenleg egyetemi oktató és nemzetközi egészségpolitikai szakértő.

Kökény Mihály
 
Kökény Mihály
 

10:00 2006. augusztus 20-án hatalmas orkán csapott le a fővárosra este kilenc óra körül. Szinte percre pontosan akkor, amikor elkezdődött a tűzijáték, amelyet közel másfél millió ember akart élőben megnézni. A hirtelen feltámadó, erős, 80-100 km/órás szél és a nyomában érkező sűrű zápor miatt sokan azonnal hazaindultak, a szemtanúk szerint a viharban „igazi világvége hangulat” volt. A tűzijáték miatt a közvilágítást lekapcsolták, a tetőkről cserepek, a kitört ablakból üvegszilánkok hullottak a járdákra, az autókra dőlt fák által beindított szirénák vijjogtak, a budai hegyekről pedig patakokban zúdult le a víz.

A tűzijáték  az ítéletidő ellenére nem maradt el. Öt ember meghalt, több mint háromszázan megsebesültek. 2006-ban két meteorológus, Pártai Lucia és Aigner Szilárd - sajnos Szilárd már nincs köztünk - tűpontossággal jelezték a vihar jöttét. Mi történt most, 2022-ben augusztus 20-án? Vendégünk Pártai Lucia volt.

Pártai Lucia
 
Pártai Lucia
 

10:30 Tóth Katinka biológust régóta foglalkoztatja az etológia, végül a kognitív idegtudománynál kötött ki. A Svájcban töltött másfél év alatt nemcsak állatjóléti kutatásokban vett részt kísérletvezetőként, de kutyakiképzőként is értékes tapasztalatokat szerzett. Leginkább a problémás kutyák viselkedésterápiáját szereti, ebben 5 kutyája is segítségére van. 3 macskája otthonról drukkol.

Tóth Katinka
 
Tóth Katinka
 

11:00 Dr. Körmendi István Magyarország legidősebb gyakorló háziorvosa. 99 éves, ugyanabban a Mészáros utcai lakásban rendel, ahol édesapja kezdte háziorvosi pályáját 1920-ban. Naprakész az orvostudomány fejlődésében. A napokban meglepő megtiszteltetés érte: megkapta a Zsidó Nemzeti Alap Magyarország és Közép-Európa életműdíját. Ami egyben azt is jelenti, hogy az alapító, Herzl Tivadar után második magyarként került be az Alap Aranykönyvébe.

11:30 Varga Veronika színésznő a francia mozi felfedezettje. Érettségi után előbb a brüsszeli színiakadémián, majd a párizsi Színművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, Az Emilie Müller című francia kisfilm címszerepével mutatkozott be, amely számos nemzetközi díjat nyert. Első főszerepe Philippe Noiret oldalán a Párizs királya című filmben volt. Magyarországon Tóth Barnabás Oscar-jelölt Akik maradtak című filmjében láthattuk.

Klubdélelőtt
2022. augusztus 27. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa