„Támogassa
Publicisztika
Testvéri vizit – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Testvéri vizit – Szénási Sándor jegyzete

A lebírhatatlan kíváncsiság és határt nem ismerő kukkolásvágy ma is jellemzi az oroszokat, nincs ebben semmi rossz, az SZVR, az FSZB, a GRU számára a magyar politika titkai közötti matatás csak olyan, mint a beszabadulás a moszkvai GUM áruház gyerekosztályára.

Egy merénylet és a felelősség – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Egy merénylet és a felelősség – Selmeci János jegyzete

Említsük meg itt a baloldali háborúpártizó miniszterelnököt, akinek még a politikai szövetségesét (barátját) ért szörnyű támadás után sem jutott eszébe, hogy neki az országával is, nem csak a pártjával van dolga, és tisztelet persze azoknak, akik az emberség, az összetartás hangján szólaltak meg, és gondolkozzon el picit mindenki, aki akár egy pillanatig bárkinek a halálát kívánta.

Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Felelősség - Selmeci János jegyzete

9/02/2024 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

"Legyen ebből egy lehetőség a döntéshozóknak is arra, hogy a fóliázós baromkodás után valódi politikát csináljanak a gyermekvédelemből."

2024. február 09. Esti gyors-részlet (2024.02.09. Selmeci János jegyzete)
02:31
00:00

Néha a saját döntéseinken múlik, néha a vakszerencsén, hogy holnap kik leszünk. Egy gyermekotthon elismert munkatársa holnap egy pedofil bűntársává válhat, egy nagy reménységű politikus karrierje is véget érhet akár egyetlen hiba, vagy tévedés következményeként. Egy nehéz sorsú, de reményekkel teli gyermek önhibáján kívül válhat áldozattá, sorsát determinálhatják soha fel nem dolgozható traumái csak azért, mert rosszkor volt rossz helyen, ott ahol mások borzalmas döntéseket hoztak.

Egy felnőttnek lehetősége van a döntéseiért felelősséget vállalnia, a gyerekekért nekünk kell felelősséget vállalnunk.

Talán sosem fogjuk megtudni, hogy mi történt. Nehéz újságírói feladat ezen dolgozni, pedig tudnunk kellene, hogyan születnek a döntések ebben a rendszerben, hogy valóban kaphat-e elnöki kegyelmet egy elítélt csak azért, mert „felülről leszóltak”, és akkor tudnunk kellene arról is, hogy pontosan kik vannak felül. De látnunk kellene azt is, ha egy ilyen fontos jogintézmény mögött olyan emberek állnak, akik vagy elszámoltathatatlannak hiszik magukat, vagy nem ismerik fel azt, ami morálisan és politikailag is vállalhatatlan.

Nem biztos, hogy lesz lehetőségünk sokkal többet megtudni erről, azt viszont elérhetjük, mi, a magyar társadalom így többes számban, hogy még ebben a következmények nélküli országban is legyenek dolgok, amiknek van következményük. Legyenek olyan hibák és bűnök, amiért még a politikai elit legvédettebb tagjainak is felelősséget kell vállalniuk.

És vállaljunk felelősséget mi is, a politikusoknak ugyanis az lesz a fontos, ami nekünk. A köztársasági elnök megvilágította a gyermekvédelmi intézményrendszer súlyos problémáit is, és nem szabadna kihunyni engedni ezt a fényt azután sem, hogy a téma eltűnik a címlapokról. Legyen ebből egy lehetőség a döntéshozóknak is arra, hogy a fóliázós baromkodás után valódi politikát csináljanak a gyermekvédelemből.

A Bicskei gyermekotthoni igazgatója az ítélet szerint tizenkét éven át zaklathatta büntetlenül a rábízott gyerekeket, az eset nyolc éve került a nyilvánosság elé.

Vajon ebben a nyolc évben mennyivel lett jobb államilag gondozott gyereknek lenni?

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2024. február 9-ei adásában hangzott el.