„Klubrádió

Véres támadás Bécs belvárosában

2/11/2020 21:37

| Szerző: Klubrádió

Többen megsérültek az osztrák főváros belső részén elkövetett fegyveres támadásban. Az osztrák belügyminiszter szerint nyilvánvaló, hogy terrortámadás történt.

Gépfegyverrel lövöldöztek hétfő este ismeretlenek Bécs belső részén, a Schwedenplatz közelében, az ottani zsinagóga mellett. Az első hírek szerint a támadásban többen súlyosan megsebesültek, köztük egy rendőr, akiről a Kronen Zeitung azt írta, a központi zsinagógánál volt őrszolgálatban. Ugyancsak a kezdeti beszámolók szerint az egyik elkövető életét vesztette, egy másik szökésben van. Olyan információ is megjelent, hogy hét ember vesztette életét a támadásban, de ezt hivatalos helyről nem erősítették meg. Szemtanúk szerint este negyed tíz körül hatalmas robbanást lehetett hallani a környéken.

Kezdetben nem volt egyértelmű a hírekből, hogy minek minősíthető a lövöldözés, terroristák vagy ámokfutók az elkövetők, később azonban Karl Nehammer osztrák belügyminiszter már azt mondta, nyilvánvaló, hogy terrortámadás történt. A tárcavezető szerint feltételezhető, hogy többen követték el a támadást, és van, aki közülük az akcióban életét vesztette, illetve megsérült. Közlése szerint a rendőrség körbezárt egy épületet, a Gerngross áruház tömbjét a Mariahilfer Strassén.

A thelocal.at beszámolójában pedig azt írta, a bécsi zsidó hitközség elnöke, Oskar Deutsch  Twitter-bejegyzése szerint túl korai lenne kijelenteni, hogy a közeli zsinagóga volt a támadás célpontja. Hasonló jelentést közölt az AFP is.

A támadás közelében álló egyik ház lakója az első hangok alapján petárdázásnak hitte a lövöldözést, majd miután kinézett az ablakon, egy rohanó, összevissza lövöldöző férfit vett észre. Az elkövető lőtt amerre látott, "mint egy őrült akciófilmben".

Egy  Twitterre feltöltött videó azt mutatta, hogy a rendőrség kiérkezése után is lövöldözés zajlott a belvárosi helyszínen – eközben a hatóság azt kérte a lakosoktól, ne osszanak meg fotókat és videókat a támadásról a közösségi oldalakon. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel, a környéket lezárta, az emberektől azt kérte, maradjanak otthon, illetve kerüljék el a környéket.