„Klubrádió
A lényeg

Választási szakértő: 135-nél is több mandátumot szerezhet a Fidesz

6/04/2022 15:41

| Szerző: Klubrádió

A levélszavazatok és az átjelentkezéses szavazatok is a Fideszt segítik – véli László Róbert. A választási szakértő szerint a levélszavazatok és az átjelentkezések összeszámlálása még folyik, de nem számít ellenzéki előnyre, sokkal inkább azt valószínűsiti, hogy 136, de akár 138 mandátumot is megszerezhet a Fidesz.

A Political Capital három nappal a választás után tartott konferenciát – írja 444. A rendezvény nyitóelőadását László Róbert választási szakértő tartotta, aki egyben a választást is értékelte.

Előadásában kitért arra, hogy rengeteg szavazatot nem számoltak még be az eredménybe. Ennek legfőbb okát abban látja, hogy a valasztas.hu oldalán 98,96 százalékos feldolgozottsági szintet írnak. Csakhogy ez az adat csak a személyesen, urnáknál leadott szavazatokat jelenti, a levélszavazatok mintegy 350-370 ezer azavazat, valamint a 250-300 ezer átjelentkező, ez 500-600 ezer szavazatot jelent, hiszen nekik két szavazatuk van.

"Lehet, hogy sokkolni fog sokakat, hogy nem csökkeni fog az a 135-ös szám, amit most látunk a Fidesznél, hanem egészen biztosan növekedni fog. Hogy a 137-et vagy a 138-at éri el, az sok tényezőn múlik, a listás szavazatok kiosztása az egy bonyolult mechanizmus. Itt a véletlennek is nagy a szerepe, és azt se felejtsük el, hogy még Szatmáry Kristóf elveszítheti a budapesti 13-asban az egyéni mandátumát. Az viszont az ellentétes irányba hathat, mert abban a pillanatban, hogy ezt elveszíti, sokkal több vesztes töredékszavazat elkerül a listás elszámolásban a Fideszhez. Úgyhogy 137, 138 fideszes tűnik nekem valószínűnek. Lehet, hogy csak 136 lesz, de hogy több mint a mostani, az egészen bizonyos."

Ezek alapján László úgy látja 137, 138 fideszes tűnik valószínűnek. "Lehet, hogy csak 136 lesz, de hogy több mint a mostani, az egészen bizonyos."