„Klubrádió
Utópia

Unikornist üldöző tudósok? Az anomáliakeresés

23/01/2022 14:56

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mi a közös egy szívrohamban, egy gazdasági krízisben, és egy földrengésben? Leginkább az, hogy nem mindig látható előre. E probléma megoldására próbálnak megoldást keresni tudósok. Az egyedi eseményeket megkülönböztetni képes anomáliadetekciós algoritmusok egy nagy lépéssel visznek közelebb ahhoz, hogy a szélsőséges eseményeket pontosan előrejelezhessük – véli Somogyvári Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

2022. január 18. Utópia (2022. január 18., kedd 19:00)
47:27
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Magyar kutatók új matematikai módszert dolgoztak ki, amely segíthet előre jelezni váratlan eseményeket – írja az MTI a Wigner Fizikai Kutatóközpont közleményére hivatkozva. A szakértők eredményeikről a Scientific Reports című lapban számoltak be – olvasható a 24.hu összefoglalójában.

Somogyvári Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa beszélt az Unikornisvadászról, azaz anomáliadetekciós algoritmusok természetéről. Az Unikornisvadász elnevezés is az egyedi esetekre utal (unique event), egyedi eseményeket keres. A kiugró rendkívüli eseményeket az anomáliadetekciós vizsgálatok esetében sárkánykirálynak nevezik.

Az algoritmusok lényege, hogy egy adott időintervallumban egyedi és rendkivüli eseményeket keres, és megvizsgálja, hogy felfedezhető-e két, vagy több ilyen esemény közt egyedi és rendkívüli mintázat az idősorban. 

Eseménysor
 Fotó: Youtube
 
Képünkön egyetlen változó 13 állapotát láthatjuk. Az ezeket értékelő algoritmus szekvenciákra bontva elemzi az eseményeket és az egye sajátosságokat értékeli. Ez esetben két sajátosságot emelünk ki. Az első az eseménysorhoz rendelt értékek kiugró jellemzője: 14, és 15, a két legnagyobb érték, amelyek ráadásul egymást követően jelentkeztek. A második, kevésbé nyilvánvaló, de mégis egyedi számsorban: egyetlen egyszer ismétlődik egymás után ugyanaz az érték, a 2. Ez is egyedi az intervallumon belül. Az összefüggő változók vizsgálatával, mint a szívritmus és a légzés, más egyedi értékeket összetettebb sajátosságokat is megfigyelhetünk.

A módszerrel hatékonyabban előre jelezhető lehet akár egy újabb gazdasági világválság vagy egy közelgő szívroham, vagy bármilyen, kataklizmaszerű esemény.

Somogyvári kitért arra, hogy korábban is léteztek már anomáliadetekciós módszerek, azonban ezek a technika akkori akkori kiforratlan állapota miatt közel sem voltak ilyen pontosak. Az Unikornisvadász különlegessége abban rejlik, hogy nem kell jelezni neki, mit keressen, önállóan képes megkülönböztetni az idősorban jelentkező egyedi rendkívüli eseményeket.

Példaként említette az alvás során esetlegesen fellépő légzéskimaradás (apnoé) esetében a légzés, valamint a szívritmus mintázatában fellépő eltéréseket regisztrálja. Egy alany légzését és EKG-jét is figyelték, akinél fellépett a pár másodperces alvási apnoé. Ez a folyamat egyszerűbb része, ezt követően az algoritmus igyekszik felmérni, milyen, egyébként nem rendkívüli események vezethetnek egy adott eseményhez. Ugyanez a módszer bevethető a tőzsdén, és fizikai vizsgálatok során.

A pontosság azonban nagyon fontos kérdés, nem mindegy, hogy milyen méretű időintervallumot választunk meg, mert torzítja az értékelést. Túl szűk intervallum esetén a sajátosság adott esetben nem regisztrálható, túl tág intervallum esetén az esetleges ismétlődés miatt nem tűnik fel az esemény egyedi volta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor második felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.01.18., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor