„Klubrádió
Utópia

Érteni a szóból – A szótanulás működése

21/11/2021 15:22

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hogyan tanuljuk meg elválasztani egymástól a hallott szavakat? Mi a különbség a kutyák és a gyerekek szótanulási képessége között? Boross Marianna, az ELTE Etológia Tanszék kutatója volt az Utópia vendége.

2021. november 16. Utópia (2021. november 16., kedd 19:00)
45:43
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Az ELTE etológusainak éber EEG és fMRI segítségével most először sikerült kimutatni, hogy egy embertől különböző emlős faj is képes bonyolult statisztikai számításokat végezni a beszéd feldolgozása során – olvasható az ELTE honlapján.

Boross Marianna, az ELTE Etológia Tanszék kutatója volt az Utópia vendége, aki segített megérteni mit jelentenek ezek a bizonyos komplex számítások, és hogyan működik a kutyák és az emberek hangfeldolgozó képessége.

A szakember szerint a kutyák – hasonlóan az emberhez – képesek a hallott emberi szövegben a szavak elkülönítésére.

A beszéd feldolgozása rendkívül összetett számításokat igényel. Ahhoz, hogy egy beszédfolyamból ki tudjuk nyerni a szavakat, nem elég azt észlelni, hogy milyen gyakran fordulnak elő egyes szótagok együtt, hanem azt is fel kell ismernünk, hogy mi a valószínűsége annak, hogy két szótag együtt jelenik meg.

Ezek egyike a statisztikai tanulás. Annyit tesz, hogy az ember úgy tanulja a szavakat, hogy a szótagok alapján bonyolult statisztikai számításokhoz hasonlóan próbálja meghatározni az újonnan hallott szó hosszát. Ha ez az érték kisebb valószínűséget mutat, akkor elkülönített szavakként osztályozza az agy.

Például a "piros labda" esetében a szótagokat figyelve az agy a "pi" első szótagját hallva sokkal valószínűbbnek ítéli, hogy "ros" tag csatlakozhat, mint azt, hogy a "ros" szótaghoz "lab" szótag illeszkedjen. Így választja szét agyunk a szavakat. Ezeket a szabályokat gyakoriság és valószínűség szerint határozzák meg.

Ezt nevezzük általános szekvenciatanulási képességnek. A kutyákat Boross szerint megközelítőleg ugyanolyan beszédközeg veszi körül, mint a csecsemőket. Az elsajátított szókészlet azonban kisebb, mint az embergyermekek esetében. Így a kutatás arra is választ adhat, hogy mi az a különbség, ami az emberben megvan, az állatokban azonban nincs.

Forrás: Flickr.com
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2021.11.16., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor