„Klubrádió
A lényeg

Tanúként hallgatták meg a fideszes Bánki Eriket a 700 milliós pécsi Volvo-gate ügyben

10/05/2022 16:03

| Szerző: Klubrádió

Meghallgatásán a fideszes politikus elismerte, hogy éppen a pécsi buszvásárlás időpontjában járt Hollandiáben, de azt tagadta, hogy bármi köze lenne 700 milliós csaláshoz. Hadházy Ákos szerint ez nem egy szerencsétlen véletlen.

A pécsi önkormányzat tömegközlekedési cége, a Tüke használt Volvo buszvásárlása ügyében tartott tárgyaláson tanúként hallgatták meg a fideszes Bánki Eriket. 

Mint ismeretes a 2015-ös vásárlás vételárát 3,5 milliárd forintban határozták meg, de kiderült, hogy a flottát pár hónappal korábban 700 millió, más adatok szerint egymilliárd forinttal olcsóbban kínálták.

Hadházy Ákos a facebookon számolt be az ügy részleteiről: a vásárlás során még egy céget közbeiktattak importőrként. A buszokat ugyanis a Tüke Busz Zrt. vezérigazgató-helyettesének, Paiger Istvánnak a családi cége, az Autópark Kft. szállította le Pécsre, majd ő volt az, aki immár a Tüke Busz képviseletében átvette őket. „A szállításért a Bus & Coach fizette meg az Autóparkot, a meózásért pedig a Tüke Paigert – olvasható a 444 összefoglalójában. Vagyis Paiger dolgozott a vevőnek, családjának cége az eladónak” – írta akkor a Népszabadság, amely elsőként számolt be az ügyről.

Ennél is fontosabb, hogy mi lett azzal a minimum 700 millió forinttal, ami a buszok eredeti ára és a nyertes közbeszerzés között a különbség. Csengő András, Hollandia egykori tiszteletbeli konzulja volt Pécsen. Nem sokkal a pécsi buszbeszerzés kifizetése után több száz millió forintnyi összeget levett a szerbiai bankszámlájáról. Ez annak a pénznek egy része volt, ami attól a Bus & Coach-tól származott, akiktől a pécsiek buszt vettek. A pénzzel a táskájában elindult Hollandiában és egy ottani számlájára tette, majd el szerette volna utalni egy thaiföldi számlaszámra. Csakhogy az összeg feltűnt a holland bankosoknak, akik értesítették a hatóságokat. Amikor aztán Csengő arról érdeklődött legközelebb, hogy miért nem érkezett meg Thaiföldre az általa elutalt pénz, már rendőrök várták a bankfiókban.

Bírósági meghallgatásán Bánki beismerte mindenekelőtt, hogy Csizi Péter képviselővel éppen a tranzakció idején repültek Hollandiába. Nem is tehetett volna mást a beismerésen kívül, ugyanis a bíróság kikérte a repülőtéri biztonsági adatokat. Ez egybecseng azzal, amit az ügy közelmúltban elhunyt elsőrendű vádlottja állított.

"Bánki azt tagadta, hogy busz ügyben jártak ott és azt állította, hogy koncertre mentek és gasztronómiai túrán vettek részt… Így - gondolom - szerinte egy szerencsétlen véletlen, hogy pont akkor utaztak és pont oda, mint a 700 millió forintos csalással vádolt szereplők, és ő semmit nem tudott a buszokról" – foglalta össze Hadházy.

Korábban a független politikus azt mondta a Klubrádiónak, hogy az ügyben indult nyomozás során a Tüke Busz Zrt. volt vezetője, Paiger István kedvezőbb vádalku reményében bizonyítékokat szolgáltatott volna egy fideszes képviselő, Bánki Erik érintettségére, amelyet a hatóságok, vagy ahogy posztjában hivatkozott rájuk a független országgyűlési képviselő, "Polték" nem akartak tudomásul venni, és elutasították a vádalku kérelmét. Ezzel Hadházy szerint lényegében azt mondták, hogy "őket nem érdekli Bánki Erik szerepe" az ügyben.