„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó ezúttal a Richterre hivatkozva blokkolja Ukrajna támogatását

23/04/2024 16:10

| Szerző: Klubrádió

Immár összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány abból a közös uniós forrásból, amely a tagállamok Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányainak refinanszírozására szolgál.

Az Európai Békekeret egy uniós költségvetésen kívüli eszköz, amely a tagállamok külön befizetéseiből működik. Az ukránok fegyveres védelmének támogatása érdekében az EU úgy döntött, hogy ebből a keretből visszafizetést igényelhetnek azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának. A visszatérítés aránya körülbelül 60 százalék. A tagállamok 500 millió eurónként növelték a befizetéseket, amelyek összege így elérte a 6 milliárd eurót. A kifizetés engedélyezéséhez szükség volt a tagállamok hozzájárulásához – ismerteti az EUrologus.

A hvg.hu-n olvasható cikkben azt írják: a nyolcadik részlet kifizetését a magyar kormány blokkolta, és ez azóta is tart, sőt, mint kiderült, bár további részleteket is lehívnának a kormányok, a magyar vétó ezekre is kiterjed. Ez utóbbit Szijjártó Péter erősítette meg, aki a külügyminiszterek luxemburgi ülésén úgy fogalmazott: 

"Mindaddig, amíg nem kapunk garanciákat az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar vállalatokkal szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni."

A magyar kormány elsőként, egy évvel ezelőtt azt kifogásolta, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján szerepeltette az OTP-t. Később az ukránok levették a listáról a céget, néhány napja pedig magát a listát is megszüntették. A vétó azonban marad, a magyar kormány arra vár, hogy az ukránok adjanak valamilyen garanciát arra, hogy ilyet soha többé nem csinálnak. Erre a felhívásra ukrán részről nem érkezett válasz

Újabb indokként azt hozta fel Szijjártó Péter, hogy az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarják vonni az engedélyét, ezt pedig semmi sem indokolja. "A Richter semmiféle szabály ellen nem vétett Ukrajnában, és semmilyen módon nem sértett szankciós intézkedéseket" – jelezte Szijjártó, hozzátéve, hogy az oroszországi tevékenység sem ellentétes semmilyen jogszabállyal.