„Klubrádió

SZFE: több tanár nevét nem adják ki Vidnyánszkyék

22/02/2021 09:26

| Szerző: Klubrádió

Tartva a Színház- és Filmművészeti Egyetem demonstráló hallgatóinak és oktatóinak reakciójától, nem fedte fel a Magyar Nemzetnek adott interjújában Vidnyánszky Attila, az intézmény élén létesített új kuratórium elnöke az újonnan érkezett oktatók nevét.

Több tanár nevét még nem hozta nyilvánosságra a Színház- és Filmművészeti Egyetem a reakciótól való félelem miatt, köztük a külföldi vendégoktatókét sem, árulta el az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila – írja a Telex a Magyar Nemzetben megjelent interjúra hivatkozva.

Vidnyánszky amellett, hogy reményét fejezte ki, hogy az eddigi hallgatók nem fordítják majd el a fejüket az újakkal találkozva, arról panaszkodott, hogy nagyon nehéz volt felkérni az új tanárokat, mert sokan jelezték, hogy bár támogatják az SZFE új vezetőségét, félnek a „megmondóemberektől” és az ilyenkor beinduló gépezettől, illetve a kommentelők gyalázkodásától, ezért nem vállalják el a felkérést.

Elkezdődött a szabadtéri színházi évad
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

A kuratórium elnöke szerint „kiadták a parancsot, hogy földönfutóvá kell tenni bennünket. Ennél gyilkosabb szavakat nehéz elképzelni”. Attól is tart, hogy nemzetközi nyomás nehezedne a vendégelőadókra.

Azt is hozzátette, hogy a számok alapján öt százalékkal nőtt az egyetemre felvételizők száma az ellenük folyó agitáció és propaganda ellenére, és hogy összesen csak négyen hagyták ott az egyetemet, igaz, többen passziváltatták magukat, vagyis halasztanak.