„Támogassa

Súlyosabb betegséget okoz a brit vírusmutáns

17/03/2021 14:23

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília azt mondta, hogy a nyilvántartott fertőzöttek 6,3 százaléka kórházi kezelésre szorul, a kórházak telítődnek, rendkívüli terhelésnek vannak kitéve. Az országos tiszti főorvos hozzátette, nem lehet megjósolni, meddig tart a harmadik hullám.

„Csúcsokat döntögetünk napról napra” – fogalmazott az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília, hozzátéve: a járvány legkritikusabb heteit éljünk. „Minden erőnkkel arra törekszünk, hogy elhunytak számát csökkentsük” – mondta az országos tiszti főorvos.

Kifejtette, hogy a brit vírusmutáns nemcsak fertőzőbb, de súlyosabb megbetegedést okoz – írja a 24.hu. A nyilvántartott fertőzöttek 6,3 százaléka kórházi kezelésre szorul, a kórházak telítődnek, rendkívüli terhelésnek vannak kitéve. A betegség sok esetben fiatalokat is súlyosan érint, és nem csupán olyanokat, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

Müller szerint nem lehet megmondani, meddig tart a harmadik hullám felívelő szakasza, de szennyvizeinkben majdnem mindenhol emelkedik a vírus örökítő anyaga, és ahol stagnál, ott is nagyon magas szinten, a 2020-as maximumon vagy a felett van.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller CecíliaFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen különösen nagy mértékű emelkedést mértek, így a következő egy-két hétig még  várhatóan nőni fog a fertőzöttek száma, ahogy az elmúlt héten is 55 százalékkal nőtt.

Müller Cecília mindenkit arra kér, hogy fogadja el a számára felkínált oltást. „Nincs idő arra, hogy kivárjunk, nincs mit kivárni, mindegyik vakcina biztonságos és hatásos” – mondta.