„Támogassa

Salvini összefogna a magyarokkal és a lengyelekkel

9/03/2021 18:49

| Szerző: Klubrádió

Matteo Salvini, az olasz szélsőjobboldali Liga vezetője közölte: az Európai Néppártba belépés helyett lengyelekkel és magyarokkal új európai parlamenti frakció létrehozásán dolgozik. Az MTI tudósítása szerint Salvini hétfőn találkozott a magyar főkonzullal Milánóban.

„Kapcsolatban állunk a lengyelekkel és más országok politikai erőivel, magyarokkal is, hétfőn a magyar főkonzullal találkoztam Milánóban” – közölte a szélsőjobboldali kormánypárt vezetője az MTI keddi tudósítása szerint. Hozzátette, hogy „nem szerepel a napirenden” a Liga esetleges belépése az Európai Néppártba.

Salvini szerint „valami újra van szükség, valami új megteremtésén dolgozunk, mivel egy bizonyos típusú Európa, idejétmúlt gondolkodásmóddal, nem képes választ adni a vészhelyzetekre, 2021 igényeire”.

A Liga a szélsőjobbos Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja az Európai Parlamentben, itt foglal helyet például a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák Szabadságpárt. Az olasz sajtó írt a Liga esetleges csatlakozásáról az Európai Néppárthoz, miután a Fidesz képviselői bejelentették kilépésüket a Néppárt európai parlamenti frakciójából. A lengyel kormánypárt, a PiS viszont a másik, Néppárttól jobbra álló frakció, a Konzervatívok és Reformisták Szövetsége (ECR) tagja.

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)