„Klubrádió
A lényeg

Republikon: a fideszeseknél is nagy Fudan elutasítottsága

1/06/2021 12:01

| Szerző: Klubrádió

A fideszesek 60%-a szerint jó, ahogy a Fudan Budapestre költözik, a harmada viszont ellenzi, írja a Republikon Intézet.

Még a kormánypártiak is elutasítják a kínai Fudan Egyetem kampuszának Budapestre költözését, legalábbis az alapján, ami eddig a nyilvánosság előtt megismerhető belőle.

A Telex által közölt közvélemény-kutatást a Republikon Intézet készítette. A gyorselemzés szerint "a Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveket a megkérdezettek nagy többsége ismeri, ami jól mutatja a kérdés fontosságát a politikai közbeszédben".

A kormány tervét a megkérdezettek kétharmada ellenzi. És ez nem csak az ellenzéki szavazókra igaz. A kampusz megépítését ugyanis a kormánypárti szavazók egyharmada is elutasítja, a többi választó pedig egyértelműen ellenzi.

Miközben a válaszadók nagy többsége, kétharmada (66 százaléka) inkább elutasítja a kampusz megépülését, a támogatók aránya mindössze 27 százalék. "A nagy elutasítottságért feltehetően a beruházás egyéb körülményei is okolhatók, mint például az építkezés magas ára, az a tény, hogy nagyrészt kínai hitelből valósul meg, kínai alapanyagok és beruházók bevetésével" - idézi a céget a Telex.

Az ellenzéki összefogás szavazói egyértelműen ellenzik a kampusz megépülését, túlnyomó többségük, 89 százalékuk, míg a Fidesz-KDNP szavazóinak csupán a 60 százaléka támogatja a projektet.

A pártkötődéssel nem rendelkezők 79%-a elutasító a kampusszal szemben, 15% támogatja.