„Klubrádió
A lényeg

Poligráfos vizsgálatnak vetette alá magát a DK politikusa, akit azzal vádoltak, hogy Kövérrel egyeztet

17/04/2024 17:37

| Szerző: Klubrádió

A Kövér László házelnökkel összefüggésbe hozott DK-s politikus vállalta, hogy egy független, budapesti cég által elvégzett poligráfos vizsgálatnak veti alá magát. A DK közleményében azt írta: a vizsgálat Jószai Attilát igazolta, ezért várják az őt megvádoló Nagy János szigetszentmiklósi polgármester bocsánatkérését.

Nagy János szigetszentmiklósi polgármester felszólalt Magyar Péter április 6-i tüntetésén, amiből azonnal nagy botrány – és azóta bírósági per – lett: a DK kollaborációval és hazugsággal vádolta a városvezetőt. Nagy arról beszélt a sokezres tömeg előtt, hogy hiába váltották le „a fideszes kiskirályokat, a háttéralkuk még mindig ott vannak”, „Orbán nincs Gyurcsány nélkül”.

Erre szerinte példa az általa 2021-ben menesztett DK-s alpolgármester, Jószai Attila, aki, mint fogalmazott, „igen magas háttérpozíciót tölt be a DK országos pártközpontjában, ez idáig valamiért rendszeresen látogatta Kövér Lászlót a szigetszentmiklósi otthonában”. Nagy állítása szerint ő már az előző ciklusban feltette a kérdést Jószainak, hogy ellenzéki képviselőként miért dolgozik együtt a Fidesszel, „akkor az volt a válasza, hogy ők konstruktív ellenzéki képviselők”.

A DK szerdai sajtóközleményében ismét lehazugozta Nagyot az említett ügyben, és ezt azzal próbálják alátámasztani, hogy bemutatták Jószai Attila poligráfos vizsgálatának eredményét. A Kövér László házelnökkel összefüggésbe hozott DK-s politikus ugyanis vállalta, hogy egy független, budapesti cég által elvégzett poligráfos vizsgálatnak veti alá magát. Ennek során a következő kérdéseket tették fel neki:

  • Járt-e valaha Kövér László házában?
  • Tárgyalt vagy egyeztetett-e valaha személyesen Kövér Lászlóval?
  • Telefonon vagy interneten keresztül szóban kapcsolatba lépett-e Kövér Lászlóval?
  • Akár egyszer is írásban, hagyományos vagy digitális formában kommunikált-e Kövér Lászlóval?

Jószai mind a négy kérdésre nemmel válaszolt, és a DK közlése szerint a poligráfos szakvélemény szerint a mért „fiziológiai változások alapján Jószai Attila egyik releváns kérdésre sem adott megtévesztő választ”. Mivel szerintük így bebizonyosodott, hogy Nagy hazudott, várják a bocsánatkérését, és követelik, hogy azonnal mondjon le polgármesteri posztjáról. Az ellenzéki párt azt is közölte, hogy állításai miatt be is perelték a szigetszentmiklósi polgármestert.

A hvg.hu hozzáfűzi, hogy a poligráfos vizsgálatok megítélése jelenleg nem egyértelmű a magyar jogban, az erre vonatkozó szabályozás sem elég egzakt, így perdöntőnek semmiképpen sem tekinthetők. A lap Információi alapján ezeket használhatják ugyan a nyomozószervek az eljárásaik során, ugyanakkor a bíróságok mérlegelési körébe tartozik, hogy mennyiben fogadják el az eredményt a bizonyítékok között.