„Klubrádió
A lényeg

PDSZ: elfogadhatatlan a szakképzési törvényjavaslat

20/11/2019 13:36

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete  szerint az elfogadott új jogszabály jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy a szakképzésben kívánatos reform alapjául szolgáljon. 

2019. november 20. A lényeg / részlet, Szűcs Tamás, PDSZ (19.11.20.)
01:00
00:00

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete minősíthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja  az Országgyűlés által elfogadott szakképzési törvényjavaslatot – mondta a Klubrádiónak Szűcs Tamás. A PDSZ elnöke kiemelte: a törvény bevezetése elleni mozgalmakat megpróbálják kiszélesíteni és felerősíteni, hiszen ha a szakképzés megújítását erre a kimunkálatlan törvényre építik, az eleve káoszhoz, rosszabb esetben teljes kudarchoz vezet. Munkavállalói szempontból külön sérelmezik, hogy kivezetik a közalkalmazottak jogbiztonságot és juttatásokat garantáló rendszeréből a 32 ezer ott dolgozó pedagógust úgy, hogy cserébe szinte semmit nem kapnak. Szerinte ez nem az a jogalkotás lesz, amely után háborognak egy kicsit az érintettek, majd utána csendben maradnak. Ez nem az a kategória – tette hozzá.

Az elfogadott javaslat részeként teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig "dobbantóprogram" segítségével próbálják meg szakmához juttatni.

Közben a Pedagógusok Szakszervezete levélben kérte az államfőt, ne írja alá az új szakképzési törvényt. Véleményük szerint a törvény előkészítésekor az előterjesztő innovációs tárca megsértette a jogalkotásról és a társadalmi egyeztetésről szóló jogszabályokat. Az új törvény továbbá - ha életbe lépne - komoly munkajogi és szakmai kockázatot jelentene az érintett munkáltatóknak és munkavállalóknak.