„Klubrádió
A lényeg

Orbán a CPAC-n: A liberálisok érzik a veszélyt

25/04/2024 11:22

| Szerző: Klubrádió

Beszédet mondott a Millenárison megtartott szélsőjobbos összeröffenésen a kormányfő.

“Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában. Ez szokatlan”– kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC szélsőjobboldali konferencián a Millenárison. Szerinte ez egyebek mellett azért érdekes, mert a progresszív-liberális óceánnal szemben “itt megmaradt egy konzervatív sziget”.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarországon jogállam van, hiszen a CPAC-et is meg lehetett szervezni (nem úgy mint Brüsszelben).

Orbán Viktor ezután köszöntötte a közönségben szövetségeseit, többek között Janez Janša volt szlovén miniszterelnököt (akit korábban korrupció miatt elítéltek) és a lengyel PiS legutóbbi kormányfőjét, Mateusz Morawieckit. Emellett pedig képviselőket Grúziából, Izraelből, Chiléből is.

CPAC Hungary 2024 - Nemzetközi konzervatív konferencia Budapes
 
 
 
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján a Millenárison 2024. április 25-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Orbán a választásokról szólva úgy fogalmazott:

“A progresszív liberálisok érzik a veszélyt. A korszak leváltása az ő leváltásukat is jelenti. A progresszív világszellem végét”

– összegezett Orbán, aki szerint  a progresszív liberálisok nagyon veszélyesek. “Ez történik velünk, magyarokkal Brüsszelben. Ez történik Trump elnökkel Amerikában” – utalt Orbán Viktor arra, hogy Donald Trump ellen az USA-ban bírósági ügy folyik.

Ezután arról beszélt, hogy a kommunisták (és most a progresszívok) “öt lépésben éneklik ki a sajtot a szánkból”. Orbán szerint ez az öt lépés az, hogy

1. Átfogalmazzák a normálist”;

2.Állami eszközökkel terjesztik gondolataikat”;

3.Elterjesztik, hogy mivel veszélyes nézeteket vallasz, biztonsági kockázatot is jelentesz”;

4.Rád uszítják a sajtót";

5. Majd “az állami szervek is akcióba lendülnek”.

Példaként nem a jól kiépített állami propagandamédiát vagy a kormányhoz közeli eseményekről tetszőlegesen kitiltott sajtót hozta, hanem például a “demokráciaűrkutyákat”. (?)

Végül arról beszélt, hogy “kezdődik a választási harc”, amelyben az ő dolguk az lesz, hogy “elzavarják” a kommunistákat és “jöjjön el végre a szuveneristák kora”. Orbán a Donald Trumptól ismert mottóval zárta beszédét, miszerint:

“Make America great again", majd hozzátette: "make Europe great again”.

(A Telex nyomán)