„Klubrádió

Nem repülhetnek fehérorosz gépek az EU-ba

25/05/2021 07:36

| Szerző: Klubrádió

A Ryanair járatának eltérítése miatt megszüntetik a repülőjáratokat Belarusz és Európa között. Az EU nem fogad gépeket, és a légterébe sem enged fehérorosz járatokat. Fehérorosz gépek sem landolhatnak, és nem léphetnek az EU légterébe. A brit kormány nem sokkal a brüsszeli EU-s döntés előtt ugyanilyen szankciót hirdetett ki.

Az EU-s tagállamok vezetői gyors és egységes döntést hoztak, hogyan büntessék meg Fehéroroszországot a Ryanair légitársaság Athén - Vilnius járatának eltérítése miatt. A gépet vasárnap egy katonai repülővel Minszkbe parancsolták, ahol az utasok közül letartóztatták Roman Prataszevicset, ismert fehérorosz ellenzéki újságírót, és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát.

A 444 cikke szerint mindketten Litvániában éltek az utóbbi időben, Prataszevics Lengyelországban kért menedékjogot tavaly. EU-s országok lakói voltak, és egy EU-s légitársaság gépén utaztak, két EU-s tagállam között. A belarusz fegyveres erők lényegében elrabolták őket, és az akcióhoz öt órára túszul ejtették a gép többi, jórészt EU-állampolgár utasát is.

 
Ryanair
 
Fotó: Pixabay
 

Már vasárnap este arról adott ki közleményt az Európai Tanács elnöke, hogy határozott válasz várható a következő napra amúgy is meghirdetett csúcstalálkozón. A brit kormány nem sokkal a brüsszeli EU-s döntés előtt ugyanilyen szankciót hirdetett ki. A fehérorosz nagykövetet arról tájékoztatták, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának minszki földre kényszerítését.

E döntés nyomán megszüntetik a repülőjáratokat Belarusz és Európa között. Az EU nem fogad gépeket, és a légterébe sem enged fehérorosz járatokat. Ez fordítva is igaz, az EU gépei nem szállhatnak le, és nem léphetnek be az ország légterébe. 

A brit kormány nem sokkal a brüsszeli EU-s döntés előtt ugyanilyen szankciót hirdetett ki.

A portál szerint további szankciókat vetnek ki hamarosan, ha kivizsgálták, hogy kik lehetnek a felelősek a gép eltérítéséért (várhatóan belarusz vezetőket utasítanak ki az EU-ból, illetve az EU-s országokban esetlegesen meglévő vagyonukat is befagyasztják).