„Támogassa

Nagy a bizonytalanság a háziorvosok közt

25/03/2021 09:58

| Szerző: Klubrádió

Bármikor a kórházakba vezényelhetik a háziorvosokat. Az önkormányzati szakrendelők is a kórházak irányítása alá kerülnek, de hatáskörük kiterjed valamennyi, az illetékességi területükön működő egészségügyi tevékenység irányítására is. Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint a háziorvosok nem pótolhatók körzeteikben.

A szakrendelők vezetői még nem tudják, mi lesz a feladatuk a járványvédekezésben, és emellett hogyan tudják majd ellátni a nem covidos betegeik gondozását. Ma, a munkaidő végéig mindenesetre össze kell állítaniuk egy listát a munkatársaikról és arról is, hogy kinek milyen a végzettsége. Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka aggasztónak nevezte, hogy a kormány ezúttal sem egyeztetett az érintett önkormányzatokkal.

Koronavírus - A regisztrált legidősebbek is megkapják a véd
Fotó: Varga György / MTI
 

Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója úgy fogalmazott, a háziorvosok most nem pótolhatók a körzeteikben. A praxisok csúcsra vannak járatva. Ráaádsul nem lesz egyszerű a háziorvosok vezénylése. Az alapellátók túlnyomó többsége vállalkozási formában dolgozik, és nem tartoznak a szolgálati jogviszony alá. Ám ennél lényegesebb, hogy ők most nem is pótolhatók a körzeteikben.