„Klubrádió

Magyarország százezer AstraZeneca-vakcinát ad a Zöld-foki Köztársaságnak

27/05/2021 14:52

| Szerző: Klubrádió

Magyarország 100 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot ad az 500 ezer fős Zöld-foki Köztársaságnak, ezzel segítve a járvány elleni küzdelmet, valamint azt, hogy a rossz egészségügyi helyzet miatt ne induljon meg onnan újabb migrációs hullám Európa felé – közölte Szijjártó Péter csütörtökön Lisszabonban. Mivel a vakcinából 2 adagot kell beadni, így ez a szállítmány 50 ezer ember beoltására elegendő.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kormány 100 ezer dózist szállít le az AstraZeneca vakcinájából június 8-án a szigetországnak, miután annak vezetése konkrét kéréssel fordult Magyarországhoz az ottani nehéz helyzet miatt.

Szijjártó  az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek informális tanácsülésén vesz részt Lisszabonban, amelynek legfőbb napirendi pontja az EU és Afrika közötti kapcsolatok jövője.

"Ma a legfőbb napirendi pont az EU és Afrika közötti kapcsolatok jövője. Ha nem tudunk helyben segítséget nyújtani a járványból való kilábalás folyamatában mind egészségügyi, mind pedig gazdasági értelemben, akkor fel kell készülnünk arra, hogy újabb masszív illegális migrációs hullámok fognak megindulni az irányunkba" – írta közösségi oldalán Szijjártó.

A kormány korábban Csehországnak 40 ezer adag Pfizer-, Észak-Macedóniának pedig 6 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adományozott – írja a 24.hu.