„Klubrádió
A lényeg

Magyar vízummal foghatták el Lukasenka fontos emberét Csehországban

7/12/2021 16:27

| Szerző: Klubrádió

Magyar vízummal jutott be a schengeni zónába a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője és Aljakszandr Lukasenka (oroszosan Alekszandr Lukasenko) bizalmi embere, Vladimir Bazanov – írta meg a Szabad Európa. Bazanovot, aki a belarusz választások elcsalásában és a tüntetések leverésében játszott szerepe miatt került tiltólistára három országban, elfogták és kiutasították.

Magyar vízummal tudott bejönni schengeni területre a Csehországban elfogott Vladimir Bazanov, írja a DenníkN nyomán a Szabad Európa. Ezt cseh rendőrségi és külügyi forrás is megerősítette. Egyikük azt is elárulta, hogy Bazanovék három hónapos vízumot kaptak a magyar államtól.

A lap megkereste hivatalosan a cseh külügyet, akik elismerték, hogy a férfit december elsejei határidővel kiutasították az országból. Azt sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták, hogy Bazanov magyar vízummal kerülte-e ki a rá érvényes korlátozásokat.

Megkérdezték a prágai magyar nagykövetséget is a schengeni vízum ügyében. Ők nem cáfolták, hogy a férfi magyar vízumot kapott volna, de mást sem árultak el, arra hivatkozva, hogy egyéni ügyekben nem adhatnak felvilágosítást.

Vladimir Bazanov Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szövetségese, többek között a Belarusz Labdarúgó-szövetség elnöke 2019 óta. A férfit 2020 novemberében huszonöt társával együtt Észtország, Lettország és Litvánia kitiltotta a területéről a helyi választási csalásokban és azt követő brutális elnyomásban játszott szerepük miatt.