„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Elfogadhatatlan és bűn a polgármesterek lehallgatása

22/07/2021 11:53

| Szerző: Klubrádió

A Szabad Városok polgármesterei válaszokat követelnek a kormánytól a lehallgatási ügyben a Pegasus-botrányban, és kiállnak a lehallgatás célpontjává tett Gémesi György polgármester mellett – írja a főpolgármester a Facebookon.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában osztotta meg gondolatait arról, hogy a kormány polgármesterek telefonjait is feltörhette. Mint írta: "A Pegasus kémszoftver alkalmazása városvezetőkkel szemben olyan antidemokratikus cselekedet, amely súlyos támadást jelent az önkormányzatiság és a szólásszabadság alkotmányos értékeivel szemben. Ezért a Szabad Városok polgármesterei mélyen elítélik ezt a nemtelen, minden korábbi határt átlépő tettet, szolidárisak Gémesi Györggyel és minden erejükkel kiállnak az önkormányzatok autonómiája mellett."

Hozzátette "a Szabad Városok polgármesterei válaszokat követelnek a kormánytól a lehallgatási ügyben a Pegasus-botrányban, és kiállnak a lehallgatás célpontjává tett Gémesi György polgármester mellett".

A 444 cikke szerint főpolgármester úgy fogalmaz, "elfogadhatatlannak, sőt, bűnnek" tartják, hogy "2021-ben, Európa közepén ilyen megfigyelési botrány megtörténhet", és "a Fidesz, mint kormányzó párt pedig nem tartja indokoltnak a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását", emiatt azonnali válaszokat követelnek.