„Támogassa

Gyűlnek az abszurd esetek a járvány körül

22/10/2020 11:07

| Szerző: Klubrádió

Több aktív esetet tartanak nyilván, mint ahány házi karantént elrendeltek. Egy gimnáziumi osztály ötnapos késéssel tudta meg, hogy karanténban kellene lennie. Van, aki csak utólag értesült a határozatról.

Vajon mire utal az, hogy visszamenőlegesen adnak ki karanténhatározatot a hazai egészségügyi hatóságok? – teszi fel a kérdést a hvg.hu. Az is feltűnő a lap szerint, hogy sokkal több aktív koronavírusos eset van, mint ahányan házi karanténban tartózkodnak. Ez – tekintve, hogy az minden egyes fertőzés esetén kontaktkutatást kell végezni – nagyon valószínűtlen.

Csütörtökön Magyarországon 34 016 koronavírussal fertőzött embert tartottak számon, míg hatósági házi karanténban mindössze 25 203 ember volt. A többezres különbség nem egyszeri eset, hetek óta jelentősen eltér az aktív (vagyis jelenleg is) fertőzöttek száma azokétól, akik karanténban vannak – olvasható a cikkben. Tovább erősíti a zavart, hogy sokan külföldről hazatérve vonulnak kötelező házi karanténba.

Az is abszurd eset, amely az egyik fővárosi gimnáziumban történt. Egy diák megfertőződött október 15-én, az osztály pedig átállt digitális oktatásra. A fertőzés tényét csak 18-án tudták meg az osztályfőnöktől az érintettek, addig tehát mindenki élte a megszokott életét: iskolába, edzésre, egyéb programokra járt annak ellenére, hogy valójában akkor már három napja karanténban kellett volna ülniük otthon. Ráadásul erről csak október 20-án kaptak hivatalos határozat, többnapos késéssel, hiszen a dokumentumokban az október 15-24. közötti időszakra rendeltek el karantént.

Sőt, olyan esetet is említett a lap, amikor a karantén lejárta után kapta meg valaki a karantén elrendeléséről szóló határozatot.

A kormány közben úgy tesz, mintha a járvány terjedésének fő veszélye a vírus külföldről behurcolása volna, jóllehet virológus és járványügyi szakértők többször is jelezték, hogy az utazási korlátozások aránytalanok, és könnyű kijátszani őket – írja a lap.

Címlapfotó: MTI