„Klubrádió
A lényeg

Fudan: Ferencváros átnevezi Kínának kínos névre az utcákat

1/06/2021 14:27

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina polgármester szerdán bejelenti, hogy átnevezték a Fudan Egyetem kampuszának kijelölt terület felé vezető utcákat. A kínai kommunista pártnak hűségesküt tett kínai egyetem Budapestre költözését a lakosság kétharmada ellenzi, miközben a magyar kormány teljes titokban tartja a beruházás részleteit, és még a városvezetőket sem tájékoztatják erről. Mindezek tetejébe a kampuszt olyan területen jelölték ki, ahol magyar egyetemistáknak, több tízezer fő számára olcsó lakhatási lehetőség épült volna. A diákvárost a kormány ígérete szerint megépítik, csak a tervezett helyett sokkal kisebb területen.

Két hete Karácsony és Baranyi az ügyben találkozón vettek részt Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, és a találkozó után kijelentették, hogy a megismert információk alapján azt „különösen nem támogatják”, és „minden lehetséges jogi-politikai eszközt megragadunk, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne”.

Ezek után az ellenzéki városvezetők úgy döntöttek, hogy oda szúrnak, ahol a legjobban fáj. Kína roppant érzékeny az új világhatalmi pozíciójára, és magáénak tekint egy sor független államot, továbbá borzasztó kegyetlen átnevelő táborokat működtet többek között az ujguroknak.

Ennek megfelelően a kampuszt körülvevő utcákat a fővárosban a következő nevekre fogják átkeresztelni: a Hídépítő utcából Dalai Láma utca, a Helyi Kikötő útból Ujgur Mártírok útja lesz, továbbá lesz egy Szabad Hongkong út és egy Hszie Si-kuang püspök út is, írja a Telex.hu.