„Klubrádió

Fel kell készülni a Pfizer-vakcina fogadására

23/11/2020 14:05

| Szerző: Klubrádió

Mivel nagyon alacsony hőmérsékleten kell tárolni, nemcsak szállítása körülméynes, de más előkészületek is szükségesek Joachim von Winning, a frankfurti légifuvarozók közösségének vezetője szerint. Például nem vesztegelhet az oltóanyag a vámon. Jelenleg 25 ország kész fogadni a vakcinát és Magyarország még nincs köztük.

Jelenleg mindössze 25 ország áll készen a BioNTech-Pfizer vakcina fogadására – szúrta ki az Euronews hírét a Telex.

Azt is leírta a portál, hogy Magyarország nincs a vakcina fogadására felkészült országok között.

Joachim von Winning, a frankfurti légifuvarozók közösségének vezetője elmondta, hogy a vakcina terjesztésének egyik legnagyobb akadálya a szállítás, ugyanis -70 fok alatt kell tartani a szállítmányt.

Ilyen hőmérsékleti körülményeket a szárazjég biztosíthat, de annak mennyisége, térfogata korlátozza a raktérben tárolható oltóanyag mennyiségét.

vakcina
 

Azt is meg kell oldani valahogy, hogy a határokon ne tartóztassák fel a vámon a szállítmányt, mint az a gyógyszerészeti készítmények esetében sokszor előfordul.

Von Winning szerint akkor lehet majd hatékonyan elszállítani egy adott országba a vakcinát, ha a hatóságok garantálni tudják, hogy a szállítmány nem akad fenn sehol, hanem a reptérről azonnal a megfelelő hűtött raktárakba kerül – foglalta össze a portál.

A Pfizer és a BioNTech vakcinájár pénteken adta be a kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Ügynökségnek (FDA). Ha jóváhagyják, a Pfizer 24 órán belül el tudja juttatni a vakcinákat az oltási helyszínekre. A gyógyszermulti a várakozásai szerint idén legalább 50 millió adag vakcinát gyárt, 2021-ben pedig 1,3 milliárdot.