„Klubrádió
A lényeg

EP-delegáció: nem lesz tisztességes a magyar választás

6/10/2021 08:05

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament múlt héten Magyarországon járt küldöttségének vezetője szerint a jövő évi választások nem lehetnek valóban tisztességesek, ha az ellenzék nem kap megfelelő teret a közmédiában – mondta Gwendoline Delbos-Corfield az Euronewsnak, miután az EP-ben beszámolt a budapesti tapasztalatairól.

A LIBE-delegáció vezetőjének sajtótájékoztatója
 
A LIBE-delegáció vezetőjének sajtótájékoztatója
 
Budapest, 2021. október 1. Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának tényfeltáró küldöttsége elsősorban a jogállami normák érvényesülését ellenőrizte a múlt héten Magyarországon, a velük való találkozást visszautasította Orbán Viktor.

Gwendoline Delbos-Corfield az Euronewsnak egy jobbikos országgyűlési képviselőt idézve, arról beszélt, hogy Magyarországon egyfajta „egypártrendszer van”, és az, hogy „egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától, az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon”.

"Megakadályozza az igazi tisztességes választásokat (...) ha "az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg". 

Delbos-Corfield arról is beszélt, hogy az útjukkal kapcsolatban több álhír is megjelent, és a Fidesz vádjára reagálva elmondta, hogy megbeszéléseiken egyáltalán nem volt fő téma az LMBTQ-jogok érvényesítése és a bevándorlás. Szerinte „óriási a dezinformáció a kormánypárti magyar sajtóban”, ami „nem segít a az embereknek abban, hogy tudják, hogy miért és mire szavaznak”.

Jelentésüket Magyarországról decemberben terjesztik be az Európai Parlamentben.