„Klubrádió
A lényeg

Donáth Anna aktivistáikat visszatartó pártokról beszélt

12/01/2022 14:04

| Szerző: Klubrádió

Megvan az ellenzék közös üzenete, hogy Magyarország mindannyiunké, nincsenek magyarabbak a magyaroknál. Ezzel együtt döcögve születnek a döntések, mondta Donáth Anna a Szabad Európának. A Momentum elnöke az interjúban megjegyezte, hogy amíg a közös lista kérdése nem zárult le, nem tudnak teljes erőbedobással kampányolni. Azt is mondta, hogy „a közös sikert gátolják azok a pártok, amelyek visszatartják az aktivistáikat”.

Donáth Annával közölt hosszú interjút a Szabad Európa. A Momentum elnöke nem elégedett az összellenzéki kampánnyal, de a saját pártjáéval igen. Mint mondta, Hat párt, plusz egy hetedik szereplő közös irányából lassan, döcögve születnek a döntések. Ő is szeretné, ha ez sokkal gyorsabban történne – tette hozzá.

Van viszont az ellenzéknek közös üzenete: „a legfontosabb üzenet, és ezt már kommunikáljuk is, az, hogy Magyarország mindannyiunké. Nem arról kellene szólnia a történetnek, hogy vannak magyarabbak a magyaroknál vagy egyenlőbbek az egyenlőknél. Hogy aki nem ért egyet a rendszerrel, az hazaáruló, az nem tartozik a nemzethez. A fő üzenet az, hogy egy közösség vagyunk, amit úgy hívnak, hogy nemzet. Senki kezét nem engedhetjük el” – mondta Donáth.

Kérdésre válaszolva azt mondta: volt olyan állítása a DK vezetésének, hogy elég megvárni a februárt a közös listával. Ő viszont úgy látja, hogy amíg különböző olyan hatalomtechnikai és pártpolitikai kérdések nyitva vannak, mint a listaállítás, addig az összellenzék nem fog tudni teljes erőbedobással kampányolni.

A riporter felvetette Donáthnak: több párttól is azt hallotta, hogy a DK-s jelöltek nem kampányoltak. A Momentum elnöke válaszában úgy fogalmazott: ezt egyrészt mindenkinek a saját lelkiismeretére bízza, másodsorban viszont „a közös sikert gátolják azok a pártok, amelyek visszatartják az aktivistáikat”.

Szintén április 3-án, a választással együtt lesz a kormány gyerekek nemváltásával is kapcsolatos népszavazása. Erről Donáth Anna azt mondta: technikai részletkérdés, hogy bojkottra vagy érvénytelen szavazásra szólítsák-e fel az embereket a homofób témában. Viszont úgy véli, kell közös ellenzéki álláspont, minél hamarabb. Ugyanakkor abban nincs vita szerint a hat ellenzéki párt között, hogy a homofób népszavazás bevonása a választás napjára figyelemelterelés és dezinformáció.

Szóba került az atomenergia: Donáth rövid távon atomenergia-párti, viszont szerinte az EU sem a hétköznapi emberekkel fizettetné meg a karbonsemlegességet, ahogy Orbán Viktor állítja. 

Beszélt arról is, nem lesz ott a Momentum listáján, marad az Európai Parlamentben.

(Kiemelt kép: Facebook)