„Klubrádió
A lényeg

Bruttó 500 ezer forintot kapnak a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai

27/12/2019 16:16

| Szerző: MTI/Klubrádió

Bruttó félmillió forintos juttatást kapnak a fegyveres testületek hivatásos állományának a tagjai - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter.

Azok kaphatják meg ezt az összeget, akik 2019. december 1-jén hivatásos szolgálati viszonyban álltak, illetve akiknek 2019-ben szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés miatt szűnt meg a szolgálati jogviszonyuk. Hozzátette: az idei szolgálatteljesítés közben elhunytak juttatását az örökösnek folyósítják. Erre a célra a kormány 49 milliárd forintot csoportosít át a központi költségvetésből.  

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy Orbán Viktor kormányfő feladatul szabta a nemzetbiztonsági kabinetnek, hogy további juttatási elemeket dolgozzanak ki a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjainak. A kabinet javaslata, hogy 2020 január elsejétől 3 évente hat havi illetménynek megfelelő juttatást kapjanak az érintettek.

Azt is kezdeményezik, hogy januárban kidolgozott feltételek mellett 2020 januárjától kiegészítő támogatásra legyen jogosult a hivatásos állomány minden tagja. Ennek mértéke a beosztási illetmény, a hivatásos pótlék, a szolgálati időpótlék, az idegen nyelv ismeretéért járó pótlék és a hivatásos állományúak szolgálati törvénye szerinti egyéb pótlékok együttes összegének minimum 10 százaléka a javaslat szerint.      

A miniszter hangsúlyozta: az új juttatások nem változtatnak az eddigi juttatásokon, és változatlan marad a szabadság és túlmunka megváltá-sára vonatkozó eddigi szabályozás is.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a bruttó 500 ezer forintos juttatás nemcsak a hivatásos, hanem a szerződéses katonákat is megilleti.

Az állami hírügynökség szerint a bruttó 500 ezer forintos juttatást még az idén elutalják az érintetteknek.