„Klubrádió

Bocsánatkérést követel az orosz vakcinagyártó

9/03/2021 12:49

| Szerző: Klubrádió

Bocsánatkérést követelnek a Szputnyik V fejlesztői az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezetőjétől: Christa Wirthumer-Hoche egy nyilatkozatában az orosz ruletthez hasonlította azt, ha az oltóanyagot rendkívüli esetben alkalmazzák – írja a hvg.

Bocsánatkérésre szólították fel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetőjét az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina hivatalos Twitter-oldalán – vette észre a hvg.

Az üzenetben azt írták: nyilvános bocsánatkérést követelnek Christa Wirthumer-Hochétól, amiért negatív kijelentéseket tett azokra az európai uniós tagállamokra, amelyek közvetlenül jóváhagyták a Szputnyik V-t. Szavai komoly kérdéseket vetnek fel a lehetséges politikai beavatkozásról az EMA-vizsgálatba – írják, hozzátéve: az orosz vakcinát 46 ország hagyta jóvá.

Wirthumer-Hoche az osztrák ORF-nek nyilatkozva hétfőn arra kérte az uniós tagországokat, hogy tartózkodjanak a Szputnyik V engedélyeztetésétől, amíg az ügynökség nem vizsgálta meg biztonságosságát és hatékonyságát. Úgy fogalmazott: határozottan nem javasolja, hogy az egyes országok vészhelyzeti engedélyt adjanak az oltóanyag felhasználására, mert ez „valamelyest az orosz ruletthez hasonlítható”.

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség a múlt csütörtökön jelentette be, hogy megkezdte a koronavírus elleni orosz vakcina folyamatos értékelését. Az EMA eddig a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináját engedélyezte. Ugyanakkor három uniós tagországban, Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában engedélyezték vagy engedélyeztetési eljárásnak vetik alá a Szputnyik V-t.

(Címlapi kép: MTI/Bús Csaba)