„Klubrádió

Bécsi lövöldözés: négy halott

3/11/2020 10:23

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák belügyminiszter közlése szerint a hétfő esti, Bécs belvárosában történt összehangolt lövöldözés egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. Eddig négy halálos áldozatról számoltak be. A hatóságok még nyomoznak.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint a lelőtt merénylő az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. Sorozatlövő fegyver volt nála. A lövöldözés este 8 óra után pár perccel kezdődött, de a rendőrök 8 óra 9 perckor ártalmatlanná tették. A hatóságok egyelőre arra kérik a lakosságot, hogy a nyomozás lezárultáig ne tegyenek közzé semmilyen fotót, vagy videót.

A támadás az osztrák főváros kulturális, turista- és szórakozónegyedét érte: a Stefansdomtól északkeletre fekvő városrészben sokan voltak éttermekben, bárokban, moziban, színházban, miután keddtől Ausztriában is szigorításokat vezetnek be a koronavírus miatt. A támadás első helyszínének közelében egy zsinagóga is van a Seitenstettengassén, de az hétfőn este nyolckor zárva volt – írja a Telex.

A lelőtt támadó 2019-ben 22 hónap börtönt kapott, mert megpróbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Januárban szabadult kedvezménnyel. A Standard akkori tudósítása szerint a férfi Bécsben született, különösebben nem érezte magát hátrányos helyzetűnek, és csak kamaszkorában kezdett el foglalkozni az iszlámmal – írja a 444

Eddig négy áldozat halálát erősítették meg a hatóságok, az ötödik halott az egyik merénylő, akit a rendőrök lőttek le. 17 ember került kórházba lőtt sérülésekkel, köztük egy rendőr, aki a központi zsinagógánál volt szolgálatban.

Bécs belvárosát teljesen lezárták. Több tucat mentőautó, rendőrségi és katonai jármű látható a helyszínen. Legalább ezer rendőr és katona van szolgálatban. Megerősítették a közintézmények védelmét. Az osztrák rendőrség mindenkit arra szólított fel, hogy ha otthon van, maradjon otthon. Kedden nem nyitnak ki az iskolák. Csak az mehet ki, akinek feltétlenül szükséges elhagyni otthonát – közölte a portál.