„Klubrádió
A lényeg

Az ukrán légvédelem erősítését sürgették az EU vezetők informális csúcsán

18/04/2024 07:47

| Szerző: Klubrádió

Ukrajna további katonai támogatásáról egyeztettek az uniós tagállamok vezetői. Abban egyetértettek, hogy "sürgősen, légvédelmi eszközök, így a tüzérségi lőszerek és rakéták átadásával kell biztosítani ennek megerősítését – közölte Charles Michel az Európai Tanács elnöke az informális csúcs első munkanapja után.

A videókapcsolaton bejelentkező Volodimir Zeleszkij kulcsfontosságúnak nevezte a légvédelem megerősítése, mivel országának teljes energiaellátását veszélyeztetik az orosz támadások – hangoztatta az ukrán államfő.

A Uniós állam és kormányfők e mellett elítélték Irán közelmúltbeli Izrael elleni támadását és szankciók meghozataláról határoztak Teheránnal szemben.

Oroszország befolyásolhatja a közelgő uniós választásokat – figyelmeztetett az Európai Parlament elnöke. Roberta Metsola szerint Moszkva dezinformációs eszközökön keresztül a Kreml-barát érzelmek erősítésére tett kísérletei már nem csupán fenyegetést jelentenek. Hozzátette, hogy Ukrajna támogatásával kapcsolatban a tagállamok "nem engedhetnek", segítségnyújtásuk Ukrajna felé nem ingadozhat. 

BELGIUM EU SUMMIT
 
EU vezetők csúcstalálkozója Belgiumban
 
Az első sorban Klaus Iohannis román államfő, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Philippe belga király, Alexander De Croo belga miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és az EU vezetői csoportképet készítenek az Európai Tanács rendkívüli ülésén Brüsszelben, Belgiumban, 2024. április 17-én. Az EU vezetői egy kétnapos csúcstalálkozóra gyűltek össze Brüsszelben, hogy megvitassák többek között a gazdasági és a versenyképességi kérdéseket, valamint az Ukrajnát, Törökországot és a Közel-Keletet, beleértve Libanont is érintő kérdéseket.
Fotó: OLIVIER HOSLET / POOL / EPA/OLIVIER HOSLET / POOL