„Klubrádió
A lényeg

Az Európai Parlament megint befagyasztaná az uniós forrásokat

24/04/2024 21:51

| Szerző: Klubrádió

A szuverenitásvédelmi törvény alapjaiban sérti a jogállamiságot és a demokrácia normáit – hangsúlyozta az Európai Parlament a most elfogadott állásfoglalásában és a képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy kérje a jogszabály azonnali felfüggesztését az uniós bíróságtól.

Magyarország a választási autokrácia hibrid rezsimjévé vált. Vagyis Magyarország megszűnt demokrácia lenni – jelentette ki a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield, azután, hogy az európai parlament csaknem 75 százalékos többséggel elfogadta a Magyarországról szóló állásfoglalást. A határozat összeállításáért felelős francia képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Magyarországon visszafejlődött a demokrácia és a jogállamiság helyreállítását szolgáló eljárások nem érték el a kívánt hatást. Az állásfoglalás szerint a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény és a Szuverenitásvédelmi Hivatal alapjaiban sértik a demokrácia normáit, a jogállamiságot és az alapvető jogokat. 

A végszavazáson többséget kapott a momentumos Donáth Anna módosító indítványa, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy kérje az Unió bíróságától a törvény alkalmazásának azonnali felfüggesztését, mivel a jogszabály sérti a szabad és tisztességes választások elvét.– írta meg a Népszava.

Az uniós képviselők aggódnak amiatt, hogy az Európai Bizottság tavaly felszabadított 10,2 milliárd eurót úgy, hogy az országban még nem működnek a pénzek szabályos felhasználását ellenőrző mechanizmusok. Ezért felszólítják az uniós végrehajtó testületet, hogy vonja vissza a döntését, és fagyassza be az uniós forrásokat mindaddig, amíg a támogatások feloldásához kötött összes jogszabályt maradéktalanul végre nem hajtották.

Felkérik az Európai Bizottságot arra is, hogy vizsgálja ki a magyar hatóságok által célba vett és diszkriminált külföldi vállalatok panaszait és a konkrét ügyeket terjessze az uniós  Bíróság elé.

Az Európai Parlament  megerősíti kételyeit azzal kapcsolatban, hogy az Orbán-kormány képes lesz-e hitelesen betölteni az uniós Tanács soros elnöki tisztségét az idei év második felében. A sajtótájékoztatón  részt vett a Magyarországon őrizetben tartott olasz aktivista, Ilaria Salis édesapja, aki szerint lánya fogvatatásának a körülményei sértik az emberi jogokat és az emberi méltóságot. Salis a Zöldek és a szélsőbaloldal közös listáján indul az EP választásokon.