„Klubrádió

Az EU 160 millió adag vakcinát vásárol a Modernától

24/11/2020 16:12

| Szerző: Klubrádió

Mivel két dózisban beadott oltóanyagról van szó, szerződésben szereplő 160 millió adag várhatóan 80 millió ember védelmét szolgálja. Ursula Von der Leyen az ígéretes oltóanyagok, mint a Modernáé mellett a Pfizer és a BioNTech közösent fejlesztett vakcinája heteken belül megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást.

Az Európai Unió szerdán új szerződés megkötéséről szóló megállapodást hagy jóvá a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának beszerzésére és európai szállítására vonatkozóan – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Von der Leyen tájékoztatása szerint a szerződés 160 millió adag oltóanyag leszállításáról szól.

Az Európai Bizottság korábbi, a tagállamokkal közösen kialakított oltóanyag-stratégiája alapján biztosítja a vakcinák tagállamok közötti méltányos elosztását – közölte. Az uniós bizottság már a hatodik szerződést köti meg. A gyártók ígéretes oltóanyagai a következő hetekben megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Fotó: Pixabay
 

A szállítási idő egyelőre még nem ismert – írja a Reuters hozzátéve, hogy mivel két dózisban kell oltani, ez a szállítmány várhatóan 80 millió embernek lesz elegendő.

Az uniós bizottság korábban a brit-svéd AstraZeneca, a francia Sanofi-GSK, az amerikai Pfizer és a német BioNTech, valamint az amerikai Johnson & Johnson és a német CureVac vállalatokkal kötött szerződést – foglalta össze a Portfolio.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.