„Klubrádió
A lényeg

Az amerikai képviselőház 40 milliárd dolláros azonnali segélyt hagyott jóvá Ukrajnának

11/05/2022 10:40

| Szerző: Klubrádió

Kedd este az amerikai képviselőház 368:57 arányban elfogadta el a javaslatot, ami több mint 40 milliárd dolláros, azonnali segélyt hagyott jóvá Ukrajnának. Az összes ellenszavazat republikánusoktól érkezett.

Joe Biden elnök két hete kérte a kongresszust, hogy hagyjon jóvá további 33 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának. A törvényhozók azóta úgy döntöttek, hogy tovább növelik a katonai és humanitárius támogatásokat. "Ez a törvényjavaslat megvédi a demokráciát, fékezi az orosz agressziót és erősíti saját nemzetbiztonságunkat, miközben, és ez a legfontosabb, támogatja Ukrajnát" - mondta Rosa DeLauro demokrata képviselő, a képviselőház illetékes bizottságának elnöke.

Afgán konfliktus
MTI/AP/Evan Vucci
 
 

6 milliárd dollár értékben fedez a csomag biztonsági kiadásokat: beleértve a kiképzés, felszerelések, fegyvereket és egyéb támogatások költségeit. 8,7 milliárd dollárt szavaztak meg az Ukrajnába küldött amerikai felszerelések készleteinek feltöltésére, és további 3,9 milliárd dollárt az Egyesült Államok európai parancsnokságának műveleteire.

A jogszabály ezen felül további 11 milliárd dollárt különít el, hogy az elnök vészhelyzet esetén kongresszusi jóváhagyás nélkül engedélyezhesse amerikai készletekből származó eszközök és szolgáltatások eljuttatását Ukrajnába.

A javaslat emellett 4 milliárd dolláros külföldi katonai finanszírozást is engedélyez Ukrajna és más, a válság által érintett országok támogatására – írja a 444.hu.