„Klubrádió
A lényeg

Az adatszolgáltatáson változtattak, ezért kevesebb a lélegeztetős covidosok száma

30/11/2021 07:35

| Szerző: Klubrádió

Nem lettek kevesebben azok a covidosok, akik lélegeztetőgépre kerültek, bár a hétvégi adatszolgáltatás a múlt hetivel összevetve közel a 20%-os csökkenés. Pénteken reggel még 695 gépen lévő betegről számoltak be, hétfőn 538-ról. Eközben viszont 525-tel nőtt a kórházban lévő koronavírusosok száma. Mint kiderült, a 170 fős csökkenés "nem a helyzet javulását jelzi, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóság változtatott az adatszolgáltatási rendszeren" - írja a Népszava.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
 
Lélegeztető gép
 
Budapest, 2020. április 8. Koronavírus-gyanús, lélegeztető gépen lévő beteget ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

 

A Koronavírus Sajtóközpont szerint „az Operatív Törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről adatokat közölni kell. Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).”

Így tehát jövőben már csak az intenzív osztályon tubussal lélegeztetettek száma jelenik meg a statisztikában, a magas nyomású maszkkal oxigénhez jutóké nem. Egy szakember szerint mindez gondot okoz majd az elemzésben, hiszen nehezebb lesz a friss számok összehasonlítani a korábbi adatokkal.