„Klubrádió
A lényeg

Átalakítaná a nyugdíjrendszert az MNB

20/05/2022 18:01

| Szerző: Klubrádió

Azt javasolja a jegybank, hogy a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalás után járó nyugdíjbónuszt emeljék, mivel a legtöbben a korhatár betöltésekor azonnal kilépnek a munka világából. A jegybank ezért is javasolja, hogy emelkedjen a túldolgozás után járó évi 6 százalékos bónusz a juttatásoknál.

Átalakítaná a nyugdíjrendszert a magyar jegybank. Változtatnának az ellátás kiszámításának módján és a korhatáron is. Jobban támogatnák a nyugdíj utáni munkát is.– írja a Napi.hu, amely összegyűjtötte, hogy a jegybank pontosan milyen módon alakítaná át a rendszert.

Első elemként azt javasolják, hogy a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalás után járó nyugdíjbónuszt emeljék, mivel a legtöbben a korhatár betöltésekor azonnal kilépnek a munka világából. A jegybank ezért is javasolja, hogy emelkedjen a túldolgozás után járó évi 6 százalékos bónusz a juttatásoknál. Az MNB azt is javasolja, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kapcsolják, de a nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát is ajánlják. A kormánynak orvosolnia kell azt a problémát, hogy a két gyermeket felnevelt nők 15, míg a 3 gyermeket felnevelt nők 20 százalékkal alacsonyabb induló nyugdíjban részesülnek, mint gyermektelen kortársaik.