„Támogassa
A lényeg

A különösen nagy értékű csalással vádolt Simonka alpolgármester lett Pusztaottlakán

4/10/2022 20:53

| Szerző: Klubrádió

Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselőt úgy választották meg, hogy bűnszervezetben elkövetett milliárdos csalásért a vádlottak padján ül.

„Annyira nem zavarta a testületet, hogy a vádlottak padján ülök és a Központi Nyomozó Főügyészség összességében 1,4 milliárdos költségvetési csalással vádol, hogy egyhangúlag választottak meg nemrégiben Pusztaottlaka társadalmi megbízatású, mandátummal nem rendelkező alpolgármesterévé” – mondta a Magyar Narancsnak Simonka György, aki 2010-től 2022-ig volt fideszes országgyűlési képviselő.

Simonka három cikluson át volt Pusztaottlaka polgármestere, mielőtt országgyűlési képviselő, majd az elmúlt évek egyik legnagyobb politikai korrupciós ügyének vádlottja lett. Az elmúlt időkben a helyi szafaripark pénztárosa volt.

Amint a portál felidézi, Simonka György 2020 januárjában állt a Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsa elé 32 társával. A vád szerint bűnszervezetben, különösen nagy értékre költségvetési csalást követettek el, amikor hazai és uniós forrásokat csapoltak meg saját hasznukra, miközben a forrásokat a Magyar termés TÉSZ Kft. és a Paprikakert TÉSZ Kft. beruházásaira vették fel.

A vád szerint 45 százalékos volt a visszaosztás, s az ezzel okozott kár nagyságrendje eléri a közel másfél milliárd forintot. Ezért Simonkát akár 10-12 évi fegyházbüntetés és 800 milliós vagyonelkobzás is fenyegetheti. Simonka a több mint két és fél évvel ezelőtt indult tárgyalássorozaton minden elemében tagadta a vádakat és egy ellene szőtt összeesküvésről beszélt, ám a tárgyaláson mindez nem látszott megingatni a vádirat legfontosabb állításait.

A súlyos vádak és a büntetőügy miatt nem indította újra a Fidesz-KDNP 2022 áprilisában az országgyűlési választáson Simonkát, aki már előzőleg lemondott választókerületi elnöki posztjáról, és nem választották meg a Fidesz-MPSZ Békés megyei választmánya elnökének sem.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)