„Klubrádió

A Hamász rakétákat lőtt ki Izraelre, Izrael légicsapással válaszolt

11/05/2021 07:35

| Szerző: Klubrádió/KL

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet ultimátumának lejárta után hétfő délután rakétákat lőttek Jeruzsálem irányába, miközben a rádió felszólította a lakosságot, hogy a célba vett területeken vonuljon az óvóhelyekre. Izrael válaszul légicsapásokat mért a Gázai övezetre.

Az elmúlt napokban egymást érték az összecsapások Jeruzsálemben, és továbbra is nagyon feszült a helyzet a muszlimok és zsidók között. Szombaton a ramadán egyik utolsó esti imája után az óvárosi Al-Aksza mecsetből kivonuló palesztinok támadtak meg rendőröket kövekkel és füstbombákkal, majd vasárnap több ezer muzulmán barikádozta el magát a mecsetnél. Majd hétfőn délelőtt izraeli rendőrök hatoltak be a Templomhegyre. A Vörös Félhold nevű szervezet szerint 21 rendőr és 305 palesztin sérült meg, 228-an közülük kórházi ellátásra is szorultak.

Összecsapások Jeruzsálemben
Jeruzsálem, 2021. május 10. Izraeli rendőrök a Damaszkuszi kapu közelében, Jeruzsálem óvárosában 2021. május 10-én, miután ismét összecsapások voltak a rendfenntartók és a palesztinok között a Templom-hegyen lévő al-Aksza-mecsetnél.
 MTI/EPA/Atef Szafadi
 

A rendőri akcióra válaszul a Hamász ultimátumot adott Izraelnek, hogy este hat óráig vonja vissza minden biztonsági egységét a Templomhegyről, valamint a Sejk Dzsarra lakónegyedből, és engedje szabadon az elmúlt napokban elfogott palesztinokat.

Az ultimátumot Izrael nem teljesítette, így a Gázai övezetből Askelón és az övezet szomszédságában lévő települések felé a palesztinok rakétákat lőttek ki. A lövések idején a televízió az érintett falvak és városok nevének bemutatásával figyelmezteti az embereket az óvóhelyre vonulásra, írta az MTI.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben is megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az óvóhelyekre kellett menekülniük az ott éppen törvényjavaslatok megszavazásán dolgozó politikusoknak.

Az ultimátum lejárta után 6 rakétát lőttek ki Jeruzsálem térségébe, néhányukat elfogták a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, több rakéta pedig nyílt területeken ért földet. Egy lövedék egy Jeruzsálem melletti családi háznál csapódott be, kisebb anyagi károkat okozott, betörtek az ablakok, de a lakók az óvóhelyen voltak, és nem érte őket bántódás.

A 12-es TV értesülése szerint Izrael tüzet nyitott a Gázai övezet északi részére. A BBC a Hamász által vezetett gázai palesztin egészségügyi minisztérium közleménye alapján 20 halottról számolt be, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik vezetőjét, Mohamed Abdullah Fayyadot is megölték.

Közben a Siratófal feletti Templomhegyen, arab nevén a Haram al-Sarif teraszon palesztinok tömege gyülekezik, a hangszórókon az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek a védelmére szólítják fel az egyelőre csendben várakozó hívőket.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a Hamásznak „azonnal” be kell fejeznie a rakétatámadásokat, de hozzátette: „Minden félnek le kéne állni”.

A BBC szerint a szombat óta tartó eseménysorozat az elmúlt évek legerőszakosabb konfliktusa. Több mint 300 palesztin sebesült meg hétfőn az Al-Aksza mecset előtt az izraeli rendőrökkel folytatott összecsapások során.

(Forrás: Telex.hu)