„Klubrádió

Mi történt a világban Jézus születésekor?

18/12/2018 15:38

| Szerző: Klubrádió

Európa nem a világ közepe. Nem volt az kétezer évvel ezelőtt sem, még akkor sem, ha innen úgy látszik: Jézus születése az egész emberiségre kiható esemény volt. Rendhagyó történelemóra következik.

2018. december 18. Rendhagyó történelemóra Kopcsik Istvánnal
00:00
00:00

Az európai keresztény kultúrkör egyik legcsodálatosabb ünnepe, karácsony közeledtével arra voltunk kíváncsiak: mi történt több, mint kétezer évvel ezelőtt a világ többi részén.

A Föld akkori lakosságát 170 millióra teszik, ebből 50 millió ember Kínában élt. Érősítették a védelmi rendszerüket, falat építettek, virágzott a kereskedelem, elkezdték építeni a selyemutakat. Hatékonyan működtették az „államot”, kialakult a hivatalnokok szervezete és már statisztikákat is készítettek. A kényelmet sem vetették meg, például már fűtötték a házaikat.

A szomszédban, azaz Indiában, ami ugyancsak jelentős ország volt már akkor is, rájöttek, megannyi háború után ideje lenne már békében élni. Így kezdett elterjedni -a béke jegyében- a buddhizmus. Ott is foglalkoztak persze a gazdasággal is, egészen fejlett öntöző rendszereik voltak.

Amerikában, főleg Közép-Amerikában erre az időre esik a maják első kultúrája, vagy a nazca kultúra. Előbbiről a naptár, utóbbiról a gigantikus sivatagi ábrák biztosan az ember eszébe jutnak. Akkoriban békés idők jártak ezek a népek nem szerettek egymással háborúzni, de nyitottak voltak mind Észak-, mind Dél-Amerika felé.

A keddi Ötösben Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke beszélt minderről Bódy Gergőnek, az interjút a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay