„Klubrádió

Egyre közelebb a kemény Brexit?

7/12/2018 17:23

| Szerző: Klubrádió

Sok jel mutat arra, hogy a brit törvényhozás nem fogja megszavazni a Brexit-tervet. A megállapodás nélküli kilépésnek pedig számos veszélye, gazdasági kockázata van.

2018. december 07. Brexit Eurózóna
00:00
00:00

Elmarad Theresa May brit miniszterelnök és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének vasárnapra tervezett televíziós vitája az EU-tagság megszűnéséről. A törvényhozásban pedig kedden tartják majd a szavazást. A témával az Eurozóna című műsorunkban foglalkozott Kárpáti János, aki a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójával, Szabó Barnabással beszélgetett.

A szakértő szerint nem valószínű, hogy meglesz a szükséges többség a kormány javaslata mellett, mert számos konzervatív képviselő elégedetlen a kormányfő által elért megállapodás-tervezettel. Vannak, akik azért, mert Nagy-Britannia nem nyerte vissza azt a szuverenitást, amelyet annak idején átadott az Európai Uniónak, vagyis a Brexit nem éri el a célját. Mások pedig, akik maradáspártiak, főleg a gazdasági hátrányoktól tartanak.

Amennyiben a törvényhozásban nem szavazzák meg a megállapodást, akkor elképzelhető a kemény Brexit, vagyis a szerződés nélküli kilépés, de akár az is, hogy új népszavazást tartanak. Egy dolog nem valószínű, hogy Theresa May visszamenjen Brüsszelbe és egy másik megállapodásról tárgyaljon, az EU ugyanis már elment addig, amíg elmehetett, további engedményeket nem adhat a briteknek – véli a szakértő.

Szabó Barnabás arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendezetlen kilépésnek súlyos gazdasági következményei lehetnek. Amellett, hogy az áruk szállítása lelassulna a vámolás miatt, ellátási zavarok is keletkezhetnének. Bizonyos gyártók azár úgy is dönthetnének, hogy egyszerűen elköltöznek Nagy-Britanniából.

Az interjút a fölső ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: Pixabay

Theresa May
 
Theresa May