„Klubrádió

Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, műfordító, egyetemi oktató egy írásának rövid, de a közérzetéről  annál inkább árulkodó részlete:

„Szeretem a hazámat, és szeretném mindig jobb színben feltüntetni. Onnantól kezdve, hogy Horn Gyula átvágta a drótkerítést az osztrák–magyar határon, volt egy-két évtized, amikor teljes büszkeséggel lehetett arról beszélni, hogy magyar vagyok. Most megint olyan, mint a kommunizmus alatt: magyarázom, hogy milyen jó a konyha, milyen szép a Balaton, meg milyen érdekes a nyelv. Ezek mind igazak, de azért ezt el lehetett mondani 1972-ben is… Rosszul érzem magam. Csak azt tudom mondani, hogy a Fidesz szégyellje magát…”

Gerő Márton szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának adjunktusa, aki kutatásait elsősorban a civil társadalom, a társadalmi mozgalmak, az ellenségképek használata a politikai kommunikációban, valamint a politikai integrációs folyamatok területén folytatja, főként közép-kelet-európai országokban és Izraelben.

Több Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész nem hajlandó átvenni aranydiplomáját az SZFE-től, arra hivatkozva, hogy az intézmény a modellváltás után megtagadta múltját. A most ötven éve, 1973-ban végzett Vámos László-osztály egykori hallgatói döntöttek így, köztük Miklósy Judit színész és Vas-Zoltán Iván színész-rendező.

Amikor megtudta Benedek Miklós, hogy szakmája legrangosabb elismerését megkapta, megválasztották a  Nemzet Színészének, elérzékenyült. Ennek több oka is van. Örült az elismerésnek, annak, hogy nem volt hiábavaló a mögötte lévő több, mint ötven év, másrészt nehéz időszakon van túl, fia, az olimpiai bajnok vízilabdázó Tibor elvesztése után ő maga is súlyos beteg lett, visszavonult a színpadtól, most azonban a Hárman a padon című darabbal újra visszatér.

Hagyományteremtő céllal indult és immár harmadszorra rendezik meg a Józsefvárosi jazzfesztivált. A „csendes-ülős” koncertek mellett szabadtéri, éjszakai-táncos zenélésre is készülhetnek a látogatók. Vendégem volt a főszervező, Egyed Erika és Balázs Elemér zeneszerző, jazzdobos.

 

2023. szeptember 09. Klubdélelőtt (2023. szeptember 09., szombat 09:00)
151:28
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa