„Támogassa
Reggeli gyors/Reggeli személy

Zacher Gábor: Oltatni kell!

16/12/2020 15:14

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az orvostudomány még tanulja a koronavírust, sok még a bizonytalanság. Ám a toxikológus szerint oltassa magát még az is, aki már átesett a betegségen.

2020. december 16. Reggeli gyors - részlet 20.12.16. Zacher Gábor
20:21
00:00

Egyre nehezebben, de még bírja a terhelést az egészségügy, például a hatvani covid osztályon most 75 százalékos az ágykihasználás. Akit csak lehet, hazaküldenek, mert sokkal jobban viselik ott az elzártságot az emberek. Érthetően látogatási tilalom van mindenütt, a hozzátartozók telefonon érdeklődnének. No, de egy ilyen osztályon mindenki védőöltözetben van, azt nem lehet csak úgy lekapni, hogy felvegyék a telefont. Az információhiány pedig bosszantja az érdeklődő rokonokat.

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos szerint az információhiány az egyik legnagyobb problémája a válságkezelésnek. Az orvosok naponta kétszer is jelentik, hogy hány betegük van, hány nő, hány férfi, mennyien vannak lélegeztető gépen, és így tovább. Az adatok tehát ott vannak valahol, összesíthetők. Az Operatív Törzs tájékoztatóján azonban a leglényegesebb információkat nem közlik. Így például azt sem lehet tudni, hogy aki gépre kerül, az milyen eséllyel vehető le onnan, milyen arányban halnak meg a betegek a gépen.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e beoltatni magunkat, ha itt lesz végre a vakcina, Zacher Gábor válasza egyértelmű igen. Igaz, hogy ennek az oltásnak is lehetnek szövődményei, de talán százezerből egy embernél. Az arányokat kell nézni! Még azoknak is be kellene oltatniuk magukat, akik már átestek a fertőzésen, ugyanis a vírus mutálódik, a másik fajta ellen pedig már nem védett a volt beteg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI.

Reggeli gyors
2020.12.16. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert