„Klubrádió
Esti gyors

Washingtont aggasztja a magyar külpolitika

13/02/2019 12:01

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Egyelőre nem látszik, hogy mikor fogadná az amerikai elnök Orbán Viktort. A szövetséges akkor jó szövetséges, ha tartja magát az ígéretekhez.

2019. február 12. Esti gyors - részlet 19.02.12. Heather Conley
05:27
00:00

- Mit gondol ön arról a véleményről, miszerint Mike Pompeo budapesti vizitje egyenlő az Orbán-kormány támogatásával? – kérdeztem Heather Conleyt, az amerikai agytröszt, a Center for Strategic and International Studies nagy tekintélyű európai elemzőjét.

- Azt hiszem, ez a látogatás szükséges volt, erre sort kellett keríteni. Azért, mert egyre hosszabb lett az a lista, amelyek kihívást jelentettek már a magyar-amerikai kapcsolatok számára. Remélem, hogy Mike Pompeo ezeket a kritikus kérdéseket mind felvetette a kormányzati négyszemközti beszélgetések során. Másrészről ennek a vizitnek fontos üzenete volt, hogy az Egyesült Államok ismét elkötelezi magát a térségben való aktív szerepvállalásra. Tekintve az orosz és kínai befolyást, hisz Kína kulcspozícióba került az 5G-s telekommunikációs rendszer kiépítésében. Ugyanakkor meglepett, hogy oly sok időt szánt az Obama-kormányzat bírálatára, pedig hát vegyük figyelembe, hogy a Trump-kormányzat harmadik évébe lépett.

- Minek tudja be, hogy a vizit sokáig függőben volt, míg aztán nagy hirtelen Szijjártó Péter Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, John Boltonnal nem tárgyalt a Fehér Házban.

- El kell mondjam, hogy Washingtonban egyre nagyobb aggodalommal figyelik mindkét pártban – a republikánus és a demokrata pártban is - Magyarország külpolitikai orientációját. Akárcsak a média- és az igazságszolgáltatás függetlenségének a korlátozását. Ez árnyékot vet mind a mai napig a Trump-kormányzatra, és ha ebben nem lépett volna Mike Pompeo, akkor súlyos bírálatok érték volna. Persze annak ellenére, hogy a katonai együttműködési megállapodásban egyetértés született, nem látjuk az eredményét, márpedig itt Washingtonban előrelépést várnak.

- Érthetetlen az, hogy miközben kétharmados többsége van a Fidesznek a parlamentben, miért kellett ezt az egyezményt aláírásra beküldeni a törvényhozásba?

- Erre azt tudom mondani, ha esetleg a parlament nem fogadná el, akkor annak igencsak komoly következményei lennének a kétoldalú kapcsolatokra.

 
Forrás: Flickr.com
 
 
 

- Mintha kevesebb figyelem jutott volna Pompeo tárgyalásain – legalábbis amiről mi tudunk – a jogállam, az igazságszolgáltatás demokratikus alapértékek és a korrupció ügyeire, mint az orosz és a kínai befolyásra. Miért?

- Igen, ezt én is így látom, s mindez annak ellenére, hogy David B Cornstein nagykövet kongresszusi meghallgatásain ezek a kérdések kiegészülve a CEU ügyével és a civil szervezetek ellehetetlenítésének a szándékával - kifejezetten hangsúlyos szerepet kaptak mandátuma megerősítésekor. És most mintha lekerültek volna a napirendről. Ugyanakkor azt látni kell, hogy pont ezek az alapértékek illetve azok hiánya idézhette elő az orosz és kínai befolyás térnyerését. Ezen a tendencián kellene fordítani.

- Meg tudja egyáltalán akadályozni az Egyesült Államok a kínai terjeszkedést?

- Ez nemcsak Magyarországot érintő probléma, Izraellel hasonló a helyzet. Tudjuk, itt nem egyszerűen infrastrukturális fejlesztésről beszélünk, amikor az 5G kiépítéséről van szó. Hanem a telekommunikáció jövőjéről. Szerintem Pompeo világossá tette, amennyiben nem ismerik fel ezek az országok a kínai terjeszkedés jelentette veszélyt, akkor kockáztatják a nemzetbiztonsági együttműködést. Ugyanakkor túl későn ébredt fel az amerikai kormányzat, most már csak ilyen tűzoltó intézkedéseket tud tenni, mindenesetre a kétoldalú kapcsolatokat teszi kockára az, aki a telekommunikáció jövőjének az alakulását nem így látja és nem ennek megfelelően cselekszik.

- Szijjártó Péter nem érti, miért nem bírálják Németországot az Északi Áramlat 2-ért úgy, mint Magyarországot.

- Igencsak erősek mindkét párt részéről Washingtonban az Északi Áramlatot, így a Németországot elítélő bírálatok is. Ez így tehát nem igaz. Szeretnénk, ha Magyarország az energiafüggetlenség terén több eredményt tudna felmutatni, ugyanakkor azt is tudomásul kellene venni, hogy a Paks 2 beruházás ennél is nagyobb. Az orosz befolyás tehát több aspektusban vetődik fel Magyarország tekintetében, mint Németországnál.

- Mike Pompeo vizitjét követően várható-e Orbán Viktor fehér házi látogatása a közeljövőben?

- Nem tudom, hol tart a fehér házi meghívás ügye, de én semmiképpen sem bátorítanám az amerikai kormányzatot ezzel a meghívással, amíg a magyar kormány nem mutat fel változásokat az imént felvetett problémák kezelésében. A szövetséges akkor jó szövetséges, ha tartja magát az ígéretekhez. Márpedig nekem az eddigi jelekből úgy tűnik, nem mutat semmi hajlandóságot a magyar kormány a változásra. A kétoldalú kapcsolatok szerintem az elkövetkező hetekben és hónapokban igencsak problematikusak lesznek.

Csernyánszky Judit interjúját a fenti "lejátszás" gombra kattintva hallgathatja meg. Címlapfotó: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.