„Klubrádió
Reggeli gyors

Amerika felejt, az új k-európai generáció hálátlan

12/02/2019 20:21

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államok óriási külpolitikai hibákat követett el, ezért nőtt az Amerika-ellenesség és az oroszok befolyása a térségünkben – mondta a Reggeli Gyorsban Gyarmati István. A biztonságpolitikai szakértő szerint az Egyesült Államok számára a geopolitika érdek az első, a demokráciakritériumok pedig háttérbe szorulnak, ezért hiba tőlük várni a problémáink megoldását. Az elemző Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február 11-ei, hétfői budapesti tárgyalásai kapcsán nyilatkozott a Reggeli gyorsban.

2019. február 12. Reggeli gyors - Reggeli személy (2019.02.12.)
39:04
00:00
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter alapvetően azért jött Magyarországra, hogy korrigálja hazája külpolitika hibáit, amiket korábban követtek el térséggel szemben – véli Gyarmati István. Szerinte Obama idejében azt gondolták, hogy itt minden rendben, stabil a szövetség, elfelejtették, hogy jött egy vagy két új generáció, ők pedig már nem emlékeznek arra, hogy mit tett az USA ezért a térségért, szimplán csak egy szuperhatalomként tekintenek rájuk, a szuperhatalmakat pedig általában nem szeretik.

„Az Amerika-ellenesség tehát magától is kialakul, különösen, ha szítják kivülről. Obama pedig Oroszországra sem figyelt, azt hitte, hogy ők is elengedték ezt a térséget.” Gyarmati szerint ez óriási hiba volt, aminek következtében az Amerika-barátság gyengült, az oroszbarátság pedig erősödött a térségben.

Mit ért a kritika?

A biztonságpolitikus úgy véli, hogy Magyarország esetében fokozottan igaz volt, hogy az Egyesült Államok elhanyagolta a térséget, megelégedtek azzal, hogy messziről kritizálják a kormányt. Sajtón keresztül kritizálni azonban sosem eredményes, diskurzusra van szükség. Donald Trump amerikai elnök, ha nem is saját kútfőből, de ezt most jól csinálja, még ha kicsit otrombán is – mondta Gyarmati István.

Az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter
 
Mike Pompeo és Szijjártó Péter
 
Budapest, 2019. február 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mike Pompeo amerikai külügyminisztert 2019. február 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

Az elemző szerint meg kell várni, hogy a magyar politika hogyan reagál a látogatásra, de a fegyvervásárlások és a védelmi megállapodás aláírása azt mutatják, nem volt hatástalan az amerikaiak üzenete. A szakember teljesen normálisnak tartja, hogy vitáink vannak az amerikaiakkal, hiszen mások az érdekeink.

Gyarmati úgy véli, a gázüzletet a magyar sajtó kicsit félreérti. Az amerikaiak szeretnék, ha tőlük vennénk gázt, de az drága, viszont az orosz gáztól való függőség megszüntetésének nem az a lényege, hogy máshonnan vegyünk gázt, hanem az, hogy ha az oroszok zsarolnának minket, ami nem valószínű, de ha megtörténne, akkor legyen egy másik opció – magyarázta.

A demokráciadeficit kevésbé fontos

Igaza van annak, aki szerint az amerikaiakat a geopolitika jobban érdeklik, mint a jogállam, a politikai érdekeket a demokrácia elé helyezik – mondta Gyarmati István, aki szélsőséges példaként az Egyesült Államok és Szaúd Arábia szövetségét hozta fel. Szerinte Amerikának nincs más választása, mint a stratégiai érdekek érvényesítése, nem felejtik el a demokráciát, emlékeztetnek a fontosságára, de ha választani kell, akkor a demokrácia kritériumok háttérbe szorulnak.

„Fontos a jogállam, de nem fogják ezért a jó viszonyt elrontani egy kormánnyal, ezt tudomásul kell venni, de egyébként sem kell kívülről várni a megoldásokat.”

Gyarmati István szerint amikor az amerikaiak ilyen beavatkozással próbálkoztak, az nem csak kontraproduktív volt, de helytelen is, mert levették a felelősséget a magyar civilek válláról. Ezt nem kell csinálni, a Trump-kormányzat ennél realistább politikát folytat, sok hibával, de a teljesítményük jobb, mint a hírük – mondta az elemző.  

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a reggeli gyors 2019. február 12-ei, keddi adásában nyilatkozott. A riporter Dési János volt. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!